Kökschefen på Nyhem, Henrik Lilja, visste redan för fyra år sedan att han ville förändra de vita väggarna i matsalen. Men inte hur de skulle se ut.

‒När jag såg Henriettas målning på Norr så visste jag direkt att vi ville ha en liknande.

Muren han syftar på är "Talking forest" på Bondegatan som målats av Henrietta Kozica. Väggarna i matsalen kommer att likna konstverket, men med detaljer inspirerade av mat. Eleverna i årskurs 5 och 6 har fått komma med idéer.

Artikelbild

Henrietta Kozica.

‒Jag föreslog änglar, de passar min fantasi och är fina, säger eleven Ploy Pantakool.

Själva målningsarbetet inleddes under måndagen med att en mörk turkos grundfärg rollades ut. Motivet kommer sedan växa fram i lager under de två veckor som Kozica arbetar med sprayburkar och akrylfärg.

‒Jag tycker om att måla för barn och kommer även att måla när barnen äter, så att de kan komma med idéer. Färgerna är vattenbaserade och luktar inte, säger hon.

Kökschefen, konstnären och en grupp elever slår sig ner en stund för att spåna lite. De bestämmer att eleverna ska få namnge målningen när slutresultatet närmar sig, så att Kozica kan skriva in namnet i själva målningen.

Artikelbild

"Jag hoppas att det blir lugnare i matsalen", säger kökschefen Henrik Lilja.

‒Du kanske kan måla en skylt med namnet, föreslår Elin Andersson.

‒Jag vill ha en vattenpöl eller fontän, gärna en chokladfontän, säger Manam Abdi.

Artikelbild

Henrietta Kozica.

Kommunens mat och måltidsverksamhet jobbar för att förbättra måltidsmiljöerna i flera skolor och att ta tillvara på personalens idéer.

‒Jag hoppas att det blir lugnare i matsalen, säger Henrik Lilja.