– Jag kommer att kunna svara på var den ska ligga under nästa vecka, säger Jenny Björkman, projektledare på utvecklingsenheten på Region Sörmland.

Förändringar på ett sjukhus innebär, enligt Jenny Björkman, alltid en dominoeffekt.

– Det finns ju inga tomma ytor att bara ta av, utan vi måste stuva om lite och det är där vi måste rodda, säger Jenny Björkman.

Det är regionstyrelsen (före detta landstingsstyrelsen) som fattat beslutet att Kullbergska sjukhuset ska få en dialysmottagning.

– Äntligen. Jag har drivit på i den här frågan i så många år. I början sa man att det inte funkar och att man behöver ha läkare på plats. Men sedan blir ju tekniken bättre och bättre. Och nu har vi teknik som vi kan använda, säger Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande.

Redan i dag erbjuds enskilda patienter hemdialys. Men alla tycker inte att det känns tryggt.

– På sjukhuset kan man bli assisterad. Här kan man också ha läkarkontakt med hjälp av modern teknik som läsplattor. De absolut svåraste fallen kommer dock även i fortsättningen att tvingas åka för att få sin dialys. De behöver en sådan övervakning som vi inte klarar av på Kullbergska, förklarar Monica Johansson.

Enligt henne handlar det om runt 25 katrineholmare och Vingåkersbor som behöver dialys. Många av dem åker till Mälarsjukhuset eller Nyköpings lasarett tre dagar i veckan.

– De allra flesta kommer att kunna få sin dialys på Kullbergska och det känns så fantastiskt roligt med tanke på alla många och långa resor som det blir och att man blir fruktansvärt trött när man är under dialys.

– Vi vet också att om man kan göra dialysen ännu tätare och under kortare tid, så mår man bättre. Tanken är också att man göra dialysen under flera av dygnets timmar. Om man behöver kan man exempelvis gå dit efter jobbet.