Vi backar två år, till våren 2016. Frida Kalm var den säsongens enda nyförvärv när klubben satsade på en etablerad tränare och Linköpingsbon Thomas Lennström kontrakterades.

Det blev en mardrömsupptakt.

Våren gick utan att DFK tog en enda poäng. Den första kom efter sommaruppehållet, efter det mållösa bortamötet med BK30 i Västerås. Hösten blev roligare och inför sista omgången hade DFK fortfarande chansen att rädda kontraktet.

‒Då kördes vi över av IFK Nyköping.

DFK fick börja om i tvåan, men klubben, spelarna och tränarna mobiliserade.

‒Alla var överens om att målet skulle vara att ta oss tillbaka. Det satte spelarna under press, men de fixade det. Vi förlorade bara en enda match på hela säsongen, uddamålsförlusten borta mot Lidingö, säger Thomas Lennström.

Förberedelserna inför division 1-comebacken inleddes omedelbart. Truppen behövde förstärkas då både lagkaptenen Sandra Lifvakt och Ebba Falk var gravida, Ebba Eriksson gjorde klart att hon skulle lämna, liksom Lisa Moberg som skrev på för BK30.

Men några nyförvärv anslöt tidigt innan problemen började. Johanna Söderström från Viljan ångrade sig och rev papperen. Isabella Lindgren klarade inte omställningen från division 4-spel i Kimstad och hoppade också av. Namn efter namn på en diger lista ströks. Som om inte det vore nog skadade sig Sara Montelius tidigt. Plan B fick sättas i verket och ett avtal skrevs med en agentfirma om att värva in tre utländska spelare.

I onsdags kom det första, amerikanskan Jackie Altschuld som spelat med Los Angeles Galaxy och Chicago Red Stars i amerikanska ligan, och senast med Nedkila i norska högstaligan. Två spelare till är DFK lovade, men ingen hinner bli spelklar till premiären på lördag, borta mot Tyresö.

Men Thomas Lennström är lugn inför en säsong där målet är att förnya kontraktet.

‒Utöver Jackie har vi fått Ida Norström från Eskilstuna United, Jessica Norling från Viljan och Fanny Holm gör comeback. Dessutom har vi spännande spelare från de egna ungdomsleden.

Då tänker han närmast på Ella Andersson, Ellen Seth och Wilma Malmsten.

Dessutom har några av fjolårets spelare fått lite nya positioner. Mittbacken Maja Persson flyttas upp till defensiv mittfältare och Ebba Sjögren kliver upp i anfallet.

‒Det ser bra ut, säger Thomas Lennström.

Det är bara en sak som oroar DFK-tränaren. Utöver Värmbol är det bara gotländska P18 som spelar på naturgräs. De nio Stockholmslagen samt Telge lirar på konstgräs.

‒Det är klart att jag också skulle vilja spela på konstgräs, men det finns ju ingen läktare runt den planen på Backavallen. Därför blir det väldigt många omställningar på träningarna och dem hade jag gärna sluppit.