– Länsstyrelsen har infört eldningsförbud därför att det råder en extremt hög brandrisk just nu, säger Marcus Asplund, förebyggande chef på Västra Sörmlands Räddningstjänst.

Alla former av campingkök som har en öppen låga såsom sprit- eller gaskök och bränsletabletter är förbjudet att använda.

– Om det börjar brinna på en campingplats finns det en risk att branden sprider sig och startar en skogsbrand, säger Marcus Asplund.

Artikelbild

Läppebadets Camping har flera gemensamma kök där gästerna kan laga sin mat. "Vi har lagat vår mat här och det har fungerat bra. Det blir potatis och kassler i dag", säger Stellan Lydebrant från Hallsberg. Han och frun Margareta är säsongscampare och tillbringar en stor del av sommaren på Läppebadets camping.

Det enda stället där man får grilla är på den egna tomten och det med grillar utformade så att det inte finns någon risk för brandspridning.

– Länsstyrelsen har lagt ett förslag på att införa totalt eldningsförbud. Det betyder att även eldning och grillning på egen tomt kan bli förbjudet. Beslut om detta tas på torsdag, säger Marcus Asplund.

Att bryta mot förbudet kan innebära böter eller fängelse.

– Folk respekterar oftast eldningsförbudet men många tror att man fortfarande får använda gasolgrill. Och våra utländska gäster kan ibland ha svårt att förstå vad det är som gäller, säger Marcus Asplund.

På Läppebadets Camping är det mycket hett i solen. Folk vandrar lättjefullt ner mot stranden för att ta ett dopp eller äta picknick. Bland tälten och husvagnarna är det ganska tomt.

I skuggan av förtältet utanför sin husvagn hittar KK campinggästerna Caroline Hammarström från Odensbacke och Linda Warnärfjord från Strängnäs. De tycker att det fina med att campa är gemenskapen, att alla pratar med alla och att de lär känna nya bekantskaper.

– Och så är man ute hela tiden. Det är man ju inte när man är hemma, säger Linda Warnärfjord.

Att inte kunna grilla är ingen katastrof, tycker de. Men det är ändå lite tråkigt.

– Det är klart att man saknar att grilla. Det hör ju sommaren till, säger Caroline Hammarström.

Mats Larsson är tillförordnad verksamhetschef på Läppebadets Camping. Han berättar att de flesta besökarna tar grillningsförbudet med ro.

– Det har inte varit några problem. En person beklagade sig lite men det var inte mer än så. Skulle någon bryta mot förbudet säger vi bara åt dem att släcka, säger Mats Larsson.

Han är inte orolig för att det ska börja brinna. Kommunen har satt upp anslag vid de allmänna grillplatserna och campingen har egna skyltar på campingområdet.

Läppebadets Camping har 150 platser för husvagn och tält. Det är fullbelagt under nästan hela högsäsongen. Och visst gillar folk att grilla.

– Men vi har andra bra matlagningsmöjligheter. Det finns flera gemensamma kök med spis, ugn och mikrovågsugn, säger Mats Larsson.

Inne i ett av de gemensamma köken står Stellan och Margareta Lydebrant från Hallsberg.

– Vi lagar vår mat här. Det har fungerat bra än så länge, säger Stellan Lydebrant.

De gillar att grilla.

– Men man måste acceptera att det är eldningsförbud. Det vore förödande om det skulle börja brinna, säger Stellan Lydebrant.