Kuriren träffar Linda och Toya Andersson i Forssjö tillsammans med Lindas landslagskamrat Mattias Kroon Eriksson. De har nyligen kommit hem från Slovakien där de tävlade i VM i guldvaskning. Det gick bra. Mattias Kroon Eriksson vann guld i sin klass och laget fick brons.

Att tävla i guldvaskning innebär i stora drag att den tävlande ska vaska fram mellan 7 och 12 guldkorn som är placerade i tio liter sand så fort som möjligt. Alla som tävlar måste följa det internationella regelsystem som gäller. Det finns många regler och man tävlar i olika klasser.

– Jag vann VM i Slovakien på 1 minut, 1 sekund och 32 hundradelar, säger Mattias Kroon Eriksson förnöjt.

Artikelbild

Linda Andersson, Mattias Kroon Eriksson och Toya Andersson har på sig sina tävlingströjor som de använde i VM i Slovakien.

Linda Andersson och maken Toya har hållit på med guldvaskning i fyra år. Innan höll de mest på med trav, men Linda Andersson ledsnade och ville prova något nytt. När hon väl prövat och kort därefter placerat sig på fjärde plats i finska mästerskapet var hon fast. Toya Andersson tävlar också men är ännu inte med i landslaget.

Mattias Kroon Eriksson är uppvuxen i ett gruvsamhälle i Norrland. Han har sedan barndomen intresserat dig för geologi och guldvaskning och började tidigt att tävla.

– Guldvaskning är stort utomlands. Att lilla Sverige som bara har fem personer i landslaget kom trea i VM är häftigt. Sydafrikanska landslaget består av 45 personer och blir sponsrade av staten när de är ute på tävlingar, säger han.

Blir man rik på att tävla i guldvaskning?

Artikelbild

Mattias Kroon Eriksson häller ut små, små guldkorn som används under tävlingar. Den blå platsbrickan kallas för guldpanna.

– Man blir rik på människor och erfarenheter. Vi är som en stor guldgrävarfamilj över hela världen, säger Linda Andersson.

Hon tycker att det är riktig mindfullness att vaska guld.

– Man hittar lugnet. Man kan bara vara här och nu när man håller på med det här. Blir man stressad och tappar koncentrationen hittar man inte guldet, säger hon.

Förutom spänningen i tävlingsmomentet är de överens om att det bästa är alla människor de träffar när de tävlar.