Tidningen har tidigare berättat att de äldre på Strandgårdens äldreboende isolerades på sina rum under söndagskvällen. Katrineholmaren Peter Gahnfelt har sin 97-åriga mamma på äldreboendet. Under måndagskvällen fick han höra av en person som har sin släkting på Strandgården, att släktingen drabbats av corona och vårdas på intensiven.

Sedan dess har Peter Gahnfelt kämpat för att få mer information.

– Man får inte mörka det här utan vi har rätt till saklig information. Jag kräver att kommunen berättar om det florerar coronasmitta på Strandgården, att vi får reda på det, sa han när tidningen pratade med honom under onsdagen. 

Artikelbild

| Peter Gahnfelt tycker att det känns bra att ha fått information.

Under torsdagen fick han ett samtal från en sköterska på boendet som bekräftade att de har coronavirus på Strandgården.

–  De äldre är isolerade på sina rum och personalen har visir och skyddskläder när de går in till dem, berättar Peter Gahnfelt.

Han är nöjd med informationen.

–  Det är så allvarligt att lägga locket på och tysta det här, så får man bara inte göra. Det påminner om länder som inte har demokrati. Vi har ett öppet samhälle. Patientsäkerhet handlar om att skydda individen. Det här handlar om samhällsinformation, säger han.

–  Jag talade om för sköterskan att jag tänker sprida detta vidare och hon sa att det är okej, säger Peter Gahnfelt.

Under torsdags skrev Katrineholms kommun på sin hemsida att det finns konstaterad coronasmitta i Katrineholms kommuns verksamheter. Mer än så vill man inte säga.

– Människor har sin fulla rätt att meddela pressen vad de vill. Vår personal, som har en lika långtgående meddelarfrihet, får också säga vad de vill. Men som organisation väljer vi att inte peka på verksamhet A, B eller C och säga att där finns det konstaterad smitta, säger Pascal Tshibanda, kommunens kommunikationschef, och fortsätter:

–  Vi gör det för att vi vill skydda människor som är brukare, elever eller anställda hos oss. Hos oss handlar det först och främst om att vi vill skydda deras rätt och deras rätt till integritet. Det blir stämningar i ett samhälle och det vill inte vi bidra till, säger han.

Kommunen skriver vidare på sin hemsida att man följer direktiven från regionens smittskyddsläkare. Det innebär att vid konstaterad coronasmitta kontaktas Region Sörmland. Därefter informeras anhöriga, liksom personal som varit i kontakt med den smittade. Personalen följer sedan regionens riktlinjer.