Chefer köps ut för 1,4 miljoner kronor

Kommunen köper ut två chefer för drygt 1,4 miljoner kronor. Förvaltningschefen säger att det är en lösning i undantagsfall.

Verksamhetcheferna Patrik Sikt och Caroline Vadeby fick över 700 000 vardera i överenskommelsen med kommunen.

Verksamhetcheferna Patrik Sikt och Caroline Vadeby fick över 700 000 vardera i överenskommelsen med kommunen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Katrineholms kommun2019-10-23 15:22

Tidningen har tidigare berättat att flera verksamhetschefer på vård- och omsorgsförvaltningen har lämnat sina jobb i år. 

I slutet av september slutade Josefin Sandqvist, verksamhetschef för särskilt boende för äldre. Förra veckan slutade Caroline Vadeby och Patrik Sikt, verksamhetschefer för funktionsstöd respektive stöd i ordinärt boende.

Orsaken är att vård- och omsorgsförvaltningen ska omorganiseras.

Enligt Anna-Lena Ramstedt, chef på vård- och omsorgsförvaltningen, innebär den nya organisationen att man går från fem till tre chefer.

Omorganisationen kostar hittills drygt 1,4 miljoner kronor.

Kommunen har nämligen gjort en ekonomisk överenskommelse med såväl Patrik Sikt som Caroline Vadeby, vilket innebär att de båda är arbetsbefriade men behåller sina löner under ett år framöver. 

Patrik Sikt får ett avgångsvederlag på 725 200 kronor och Caroline Vadeby får ett avgångsvederlag på 728 800 kronor.

Lönen är dock inte semesterlönegrundande. Som kompensation för detta får de båda ett engångsbelopp på 10 000 kronor.

Förvaltningschefen Anna-Lena Ramstedt säger att det här inte är någon typ av beslut som fattas lättvindigt.

–  Vi har haft en förhandling mellan parterna där vi nått fram till en gemensam överenskommelse. Katrineholms kommun är överlag relativt restriktiv med denna typ av lösningar, säger hon.

Enligt Anna-Lena Ramstedt är avsikten med förändringen att skapa en organisation med ökat fokus på samordningen. Genom att minska antalet verksamhetsområden menar hon att samverkan ska förbättras och helhetsperspektivet stärkas.

–  Organisationsförändringen ska skapa förutsättningar för både tydligare styrning, ökad effektivitet och höjd delaktighet inom förvaltningens verksamheter. Ytterst handlar det om hur vi på bästa sätt ska arbeta för att långsiktigt säkerställa en god vård och omsorg för våra medborgare.

Hon menar att behoven av att göra dessa förändringar inte kan ställas mot kostnaden för den överenskommelse som träffats.

–  Sedan är 1,4 miljoner kronor självklart mycket pengar och det är givetvis inte första alternativet med en sådan lösning.

Utköpen drabbar inte någon förvaltning utan kommunen kassa, eftersom pengarnas tas från kommunens finansförvaltning.

Hur tror ni att katrineholmarna uppfattar utköpen?

–  Att hushålla väl med skattebetalarnas pengar är centralt och jag hoppas att de flesta förstår att detta är en lösning som vi enbart gör i undantagsfall, säger Anna-Lena Ramstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!