Yrkes-SM arrangeras vartannat år. I år arrangeras tävlingen i Uppsala den 25-27 april. Under tre dagar tävlar unga i ett 40-tal olika yrkesgrenar. Simon Wadman och Adrian Hellström tränar i grenen träarbete.

I höstas vann killarna uttagningstävlingen på skolan och gick vidare till regionfinalen i Ystad. Men fyra av de sex skolorna hoppade av så tävlingen fick avgöras genom lottning där Simon Wadman och Adrian Hellström drog längsta strået.

Sedan början av mars har de förberett sig på byggelevernas gård vid skolan. Tävlingen går ut på att bygga en så kallad Z-vägg.

‒Det viktigaste är att få allt i lod, säger Simon Wadman.

‒Ja, att vi är noggranna från början när vi väger in bjälklaget, säger Adrian Hellström.

Domarna tittar naturligtvis på resultatet men även på sådant som hur deltagarna samarbetar och hur de städar efter sig på byggarbetsplatsen. De första två tävlingsdagarna ägnas åt väggar och tak. Dag tre ska golv och dörr på plats.

‒Planen är nog väldigt viktig, att veta vem som ska göra vad, tror Benny Eriksson, bygglärare på KTC.

De tycker båda två att det ska bli lite nervöst att jobba inför publik.

‒Men vi har sagt att vi ska fokusera på vårt och strunta i andra även om det ser ut som om vi ligger efter, säger Adrian Hellström.

De tror det att det alltid kommer att vara en merit att ha deltagit i Yrkes-VM.

‒Det här ska bli riktigt roligt, säger Adrian Hellström.

‒Ja, riktigt spännande, säger Simon Wadman.

Hela klassen följer med till Uppsala och hejar på de tävlande, så gör också skolans rektor och bildningsnämndens ordförande.