Enligt inringaren var det stor rökutveckling. Röken i området uppfattades täcka ett område på trettio kvadratmeter. Vid halv elva hade räddningstjänsten omringat branden.

– Det börjar bli lite mer under kontoll nu. När vi kom fram brann det på en yta ungefär fyrahundra meter runtom, sa räddningsledare Christian Andersson då.

Det är oklart exakt hur branden startade. Men under kvällen drev ett kraftigt åskoväder in över västra Sörmland som orsakade flera andra bränder.

– Det har varit väldiga åsknedslag här. Jag kan inte garantera att det är orsaken, men det är min gissning.

Branden startade ute i Himlingeskogen och var enligt räddningstjänsten väldigt otillgänglig.

– Vi har fått dra slang en trehundra meter från varje håll.

Räddningstjänsten var kvar hela natten och fick hjälp av 16 man från hemvärnet. När mörkret kom, vid elva-halv tolv backade de inblandade och bevakade branden och på lördagsmorgonen kunde de konstatera att branden var under kontroll.

– Det är farligt att ge sig in och släcka när det är för mörkt. Vi drog i gång igen i morse och nu är det eftersläckningsarbete som pågår och det kommer hålla på hela dagen.

Christian Andersson uppskattar att ett område på 250 gånger 300 meter har brunnit och han är väldigt nöjd över släckningsarbetet.

– Det har gått över förväntan, det är bra förutsättningar för skogsbrand men dåliga förutsättningar för att släcka så det är bra att det inte blev mer.

Det var här det brann:

[map type="google-maps" lat="59.078444599999976" long="16.376735800000006" zoom="11" view_type="roadmap" marker="true"]