Bonde-utmaning ledde till patentsökt robot

Ingenjörer, lantbrukare och forskare tog sig an en känd "bonde"-utmaning. Resultatet blev Fieldgofer, en patensökt skörderobot.

Skörderoboten Fieldgofer har utvecklats i Sörmland och  hur den fungerar visades för första gången på Abbotnäs i Flodafors förra veckan. På söndag väntar Tyskland.

Skörderoboten Fieldgofer har utvecklats i Sörmland och hur den fungerar visades för första gången på Abbotnäs i Flodafors förra veckan. På söndag väntar Tyskland.

Foto: Varumärket Fieldgofer

Flodafors2019-11-06 10:15

De allt större skördetröskorna står för effektivitet i lantbruket. Men de ger också upphov till något som kallas markpackning.

"Baksidan är att maskinerna blir tyngre och tyngre. Tillverkarna kommunicerar inte gärna ut hur mycket de väger, men det finns beräkningar som indikerar att en ny skördetröska kan väga uppåt 50 ton," skriver Mattias Larsson, lantbrukare på Abbotnäs säteri i Flodafors, i ett nyhetsbrev.

Det som händer när de tunga maskinerna körs på åkrarna är att marken pressas ihop. Jorden blir hård och syrefattig, daggmaskarna försvinner – och växtligheten blir sämre. En utmaning för lantbrukare över hela världen.

Mattias Larsson och Karola Reuterström, Stora Lövhulta utanför Eskilstuna, är de två lantbrukarna som arbetat tillsammans med ingenjörer och forskare i projektet "Samverkan för idéutveckling och innovation inom lantbruksnäringen"

Gruppen har tagit fram robotkonceptet Fieldgofer som premiärvisades genom en animerad film under temadagen "Smart farming" på Abbotnäs förra veckan. 

Fieldgofer beskrivs som ett avlastande automationssystem där en självkörande fältvagn kontinuerligt kör mellan skördetröskan och platsen vid fältets kant där spannmålen lastas om.

"Tanken är att minska vikten vid skördehanteringen, både vad gäller skördetröskan och spannmålstransporten, utan att sänka effektiviteten", skriver Mattias Larsson.

Patent har sökts och varumärket Fieldgofer är registrerat.

– Det finns ingen prototyp, men Fieldgofer är färdig för prototypframställning, säger Cilla Krantz som är verksamhetsledare på Agro Sörmland som initierade projektet.

Agro Sörmland främjar utveckling, innovation och tillväxt inom de gröna näringarna och ville lära sig hur det fungerade om man satte ihop en utvecklingsgrupp med lantbrukare, forskare och tekniker. Projektet, som finansierats av Leader Södermanland, har drivits tillsammans med Automation Region, Linköpings universitet, Rise samt Robotdalen.

– Det här har varit ett pilotprojekt som arbetat i skarpt läge, säger Cilla Krantz

Lärdomar har tagits, bland annat av kulturkrockar mellan lantbrukare och tekniker, och arbetsmallar för kommande utvecklingsgrupper har tagits fram. Allt för att få fram fler innovationer utifrån lantbrukarnas utmaningar och idéer.

På söndag väntar internationellt offentliggörande av Fieldgofer i samband med Agritechnica, en stor tysk lantbruksutställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!