- Aptitrundan betyder jättemycket, den betyder nästan allt för oss. Folk hittar hit. Många som bor här vet annars inte att vi finns, säger Kicki Lekström, som tillsammans med Rolf Ramse driver Båltsnäs gård, som var en av de öppna gårdarna i årets aptitrunda.
På gårdsplanen grillade Rolf Ramse burgare, och i solen mumsade besökarna på smörgåsar med hjortkött.
- Mysigt ställe, tyckte Britt och Alf Karlsson från Katrineholm, som satt utanför den ovanliga ladan, murad med synliga stenar i fasaden.
Ungefär 300 besökare hittade till Båltsnäs på årets runda.
- Det har varit högtryck, både uppe och nere, sa Rolf Ramse och pekade upp i en klarblå septemberhimmel.
I det gamla svinhuset finns gårdsbutik och kafé, och i ladan, som används som gästvåning, var troférummet öppet.
Några mil därifrån, på Ändebols gård, lockade fårklippningen många åskådare.
- Det tar en minut att klippa ett får. För fåren är det som att gå till tandläkaren, jobbigt när man sitter där, men skönt efteråt, sa fårklipparen Magnus Wuolo.
Han och kollegan Joel Barton från Sussex, England, reser runt och klipper får i hela världen.
- Det är många unga som har börjat nu. Är man snabb kan man tjäna ganska bra.
Utanför växthuset satt Anna Falk med sönerna Erik och Emil Falk, samt Göran Pettersson och Kerstin Falk. De hade köpt rödbetor, zucchini, purjolök, och förstås Ändebols välkända tomater.
- Det är första gången vi är på Aptitrundan. Det är jättetrevligt, och det var kul att se fårklippningen, tyckte Kerstin Falk.
Det är Katarina och Magnus Molitor som driver Ändebol, och för dem är det viktigt att kunderna får se hur maten produceras.
- Det är jättekul att kunderna får komma ut och se hur tomaterna växer, att fåren betar ute, sa Katarina Molitor, innan hon gick in i växthuset för att plocka gurkor åt ivrigt väntande, gurkälskande syskonbarnet Tor Molitor och hans kompisar.