Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för när man ska få göra abort från vecka 18 till vecka 12

Under söndagskvällens avsnitt av Karlavagnen fick lyssnarna ställa sina frågor till partiledaren Jimmie Åkesson (SD). En som passade på att göra det var barnmorskan Sofia Heimer från Katrineholm.

Hon skrev till Karlavagnen via deras Facebooksida och ville diskutera frågan med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor eller Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Eftersom frågan inte hanns med i programmet som Busch Thor medverkade i fick Heimer chansen mot Åkesson.

– Vi har en fantastisk abortlag i Sverige. Ni vill sänka abortgränsen till vecka 12. Nu undrar jag vad argumentet för det är? frågade hon i sändningen

Jimmie Åkesson svarade att flera andra länder har dragit gränsen vid vecka 12 och att Sverigedemokraterna "tycker det är en rimlig avvägning".

– Det tycker inte jag är ett schysst svar, sa Heimer.

Hon förklarade vidare för Åkesson att hon träffar de här kvinnorna dagligen i sitt jobb.

– Att de ska behöva berätta för någon varför de vill göra abort av ett livsodugligt foster känns makabert. Det är inte humant alls, sa Sofia Heimer.

Efter samtalet kände hon sig både stolt och modig.

– Åkesson är en hal ål. Han är en väldigt duktig retoriker och har lätt för att slingra sig. Min plan var att slå sönder hans okunskap och få honom lite ur balans och jag tycker att jag lyckades bra med det.

– Man kan ju inte sitta och säga att andra länder har det på det sättet, därför ska vi också ha det så. Så funkar inte livet.

Under tisdagens partiledardebatt i TV 4 kom ämnet åter upp till diskussion.

– Då sa han plötsligt att det här inte är någon viktig fråga längre och att han inte tänker ta den till regeringsbordet. Tidigare har frågan varit väldigt viktig och nu var den plötsligt oviktig.

Tänker du att du kanske faktiskt har påverkat honom?

– Jag hoppas ju det, även om jag bara är en liten, liten människa bland alla andra människor. Jag hoppas att han har tänkt till lite grann, säger Sofia Heimer

Hon har fått ta emot många uppskattade kommentarer efter sin medverkan i programmet.

En av dem som uppmärksammat diskussionen mellan henne och Åkesson är TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson. Hans inlägg om diskussionen har delats 5000 gånger på Facebook.

– Det kändes jättebra, jätteroligt först. Men sedan kände jag också en viss oro eftersom jag väckte en debatt mellan SD och övriga i slutspurten av valrörelsen. Jag blev lite orolig för var det här skulle landa.

När programledaren Cecilia Bodström avslutade söndagens sändning av Karlavagnen frågade hon Jimmie Åkesson om det var något samtal under kvällen som kommer att stanna extra länge hos honom.

– Jag tycker att det var svårt det här med barnmorskan som ringde och talade utifrån sitt perspektiv. Jag möter helst andra politiker i de här frågorna. Jag måste ta politiskt ansvar för det jag säger och vi har olika utgångspunkter, men jag tycker att det var bra att hon ringde, sa han.