Nu söker Katrineholms kommun en familj eller person som är beredd att låta bilen stå under några månader, för att i stället transportera sig överallt med hjälp av en elassisterad lådcykel.

– Vi vill visa hur mångsidig en lastcykel är, säger Jennie Lind, som är projektansvarig på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.

Projektet är en del av Cykelsamverkan Sörmland, där Katrineholm deltar tillsammans med bland annat Energikontoret Mälardalen.

Artikelbild

| Jennie Lind, projektansvarig för Testcyklister på Katrineholms kommun.

Den som är sugen på att delta i projektet, som kallas Testcyklister, kan nu anmäla sig via Katrineholms kommuns hemsida. Sedan ska det avgöras vem som får testa cykeln. För av de tio cyklarna som ingår i det sörmländska projektet, har bara en tilldelats Katrineholm.

– Vi vet inte alls hur stort intresset blir. Om det blir anstormning kanske vi får be Energikontoret om en cykel till, säger Jennie Lind.

I sommar kommer lådcykeln att lånas ut i två perioder om ett par, tre månader vardera. Nästa sommar blir det två nya perioder.

– Det vore roligt om vi fick en barnfamilj som kunde testa att köra barnen till skolan och storhandla med cykeln. Men också om en egenföretagare ville testa cykeln i sin verksamhet, säger Jennie Lind.

Den som testar lådcykeln förbinder sig även till att blogga om sina upplevelser varje vecka. Men det krävs inte att man är någon erfaren bloggare för att delta, säger Agnes Kristoffersson, projektledare på Energikontoret.

– Ha ha, nej det behöver inte vara avancerat. Vi vill bara få en utvärdering av hur det funkar att använda cykeln i vardagen.

Förutom den som får låna en lådcykel av kommunen, kommer ytterligare två katrineholmare att delta i projektet. De får låna sina cyklar av Region Sörmland.

Målet med projektet Cykelsamverkan Sörmland är att få fler att välja cykeln som transportmedel, och att få bort hushållens andrabil.

– Långsiktigt är målet att man bara ska ha behov av en bil och kunna transportera sig på andra sätt, till exempel med en lådcykel, säger Agnes Kristoffersson.

– I projektet kommer vi att räkna ut hur stor energibesparingen och de minskade utsläppen blir av att använda cykel i stället för bil. Det ska bli spännande.