Far och son Lautakoski är vana äventyrare. De har tidigare bestigit berg som Kebnekaise, Kilimanjaro och Mount Everest Base Camp. Men Elbrus räknas som ett av de tio tuffaste bergen i världen. Is, snö, glaciärer och ett väldigt ombytligt väder gör det till en riktig utmaning.

– Vädret kan skifta från minus 10 ner till minus 40 grader, på bara några timmar. Där finns heller ingen lokalbefolkning som försörjer sig som bärare, man får bära allt själv säger Jim Lautakoski.

Ända sedan oktober förra året har han förberett sig fysiskt och mentalt inför den här resan. Han och Nicklas har tränat antingen tillsammans eller var för sig. Att bygga upp kroppen och tänka på vad man äter har varit viktigt.

– Jag äter mycket kosttillskott och måltidsdrycker. Vi har också läst på om berget och visualiserat vad vi kan ställas inför.

Packningen de ska ha med sig upp på berget ska vara så lätt som möjligt men det är en hel del som måste följa med i ryggsäcken. Stormtält, vintersovsäckar som klarar 60 minusgrader, isyxa, stegjärn och mycket pulvermat att värma.

– Vi räknar med att bära max 30 kilo per person.

Snö från berget blir till vatten att dricka efter att det smälts och renats med tabletter. Magsjuka är tyvärr inte ovanligt att råka ut för som äventyrare, men Jim Lautakoski och Nicklas Lautakoski har lärt sig att hantera många tuffa situationer.

– Vi gör det här som en far och son -grej och kommer att gå själva, men en rysk guide är med och även andra äventyrare finns på plats.

Tio dagar har han och Nicklas beräknat att det ska ta att bestiga Elbrus. De har gjort upp en dagsplan över vilka etapper de ska klara av. Den 16 juli åker de från Sverige till Ryssland. Därefter väntar några dagar av acklimatisering när man anpassar kroppen till de olika höjdnivåerna. Någon gång mellan 27 och 29 juli väntas de nå toppen. Den tunna luften högst upp gör det svårt att andas, därför stannar de inte särskilt länge där uppe.

– Det är en härlig känsla i kroppen när man kommer högst upp. Man fotograferar, kramar om varandra, gråter och sedan går man ner efter en timme, säger Jim Lautakoski.

Han har lovat att skicka bilder till Katrineholms-Kuriren från äventyret, så håll utkik