"Win-win" för soptransporterna

Sörmland vattens satsning på ökad biogasproduktion ska bidra till att alla sopbilar som i dag hämtar hushållsavfall i Katrineholm, Flen och Vingåker körs på gas.

Katrineholm2016-10-08 05:30

Planen på att tredubbla gasproduktionen vid Rosenholm syftar i första hand till att öka mängden fordonsgas. VA-bolagets avtal med entreprenören Ragn-sells föreskriver att samtliga renhållningsfordon i KFV-regionen ska gå på biogas.

Hushållssoporna körs till Tekniska verken i Linköping, där de gröna påsarnas innehåll blir till gas som uppgraderas till bland annat fordonsbränsle. En ökad biogasproduktion med möjlighet för sopbilarna att tanka också i Katrineholm innebär att avtalet kan uppfyllas.

Samtidigt minskar transporternas negativa miljöpåverkan. Enligt Energimyndigheten gör biogas drygt 70 procent mindre miljöskada än bränslen som bensin och diesel.

– Så det blir en win win-situation, säger Per Ivarsson, chef för Sörmland vattens affärsområde VA.

Regeringen har satt upp som mål att den svenska fordonsflottan till stor utsträckning ska vara fossiloberoende år 2030. De förnyelsebara och fossilfria alternativen till bensin och diesel är många. Men hur långt räcker de, var gör de störst nytta och hur ser den framtida mixen av drivmedel ut i Sörmland?

Det är frågor som ska dryftas när länsstyrelsen den 12 oktober arrangerar en heldag i Nyköping med fokus på framtidens drivmedel. Biogas öst är medarrangör i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund och Nyköpings kommun.

Bland annat ska då göras en fördjupning i Sörmlands möjligheter att med lokala resurser producera eget biobränsle. Så sker i dag vid Rosenholm i Katrineholm och likaledes kommunägda Ekeby avfallsanläggning i Eskilstuna. De offentligt ägda avfallsanläggningarna i Nyköping, Oxelösund, Vingåker samt Lilla Nyby i Eskilstuna producerar också gas, men då främst för egen uppvärmning.

Vid Valla gård utanför Katrineholm finns länets enda privatägda anläggning för biogasproduktion till transporter. Swedish biogas international har Stockholm som främsta marknad.

Två nya privata anläggningar är på gång: Strängnäs biogas och Stigtomta biogas. Även dessa siktar främst in sig på efterfrågan av biogas på transportmarknaden i huvudstaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om