En whiplashskada innebär ofta långvariga besvär. Varje år skadas omkring 30000 personer. Hälften av dem har fortsatt ont.
Det har tidigare varit svårt att mäta och diagnostisera whiplashskador i nacken.
Men i en doktorsavhandling visar Gunnel Peterson, forskarstuderande sjukgymnast på vårdcentralen Linden, att en ny modell med ultraljudsundersökning av nacken kan förbättra diagnostiken och behandlingen av whiplashskadade patienter.
Ultraljud har länge använts inom andra områden, som fosterdiagnostik och hjärtundersökningar. Ultraljudet ger information om musklernas funktion under rörelse, vilket inte kan ses på vanlig röntgen eller i magnetkamera.
I Gunnel Petersons avhandling jämförs ultraljudsundersökningar av whiplashpatienter med undersökningar av personer utan nackbesvär. Undersökningen har kompletterats med en utvärdering av olika träningsprogram som de whiplashskadade patienterna fått prova.
– Koordinationen mellan musklerna är förändrad vid kvarstående besvär efter whiplashskada. Personer med whiplashskada har en ojämn aktivering av musklerna och de djupa musklerna verkar stabilisera nacken sämre än för personer utan nackbesvär. Resultatet av träningsstudien visar att även långvariga besvär kan förbättras av rätt träning, säger Gunnel Peterson i ett pressmeddelande.