Åtminstone är det värt att testa. Det tycker kommunens service- och teknikförvaltning, som därför deltar i en omfattande EU-ansökan till ett stort miljöprojekt kallat Life IP north Baltic.
Sex länsstyrelser medverkar i ansökan tillsammans med elva kommuner, sju företag, en stiftelse, tre vattenvårdsförbund och två universitet. De söker gemensamt en delfinansiering av EU med 10,7 miljoner euro till en budget på 23,4 miljoner euro till 25 olika delprojekt.
Bakom ett sådant står Katrineholms kommun och det lokala företaget Eco concept earth, ECE. Det handlar om att pröva "vulkansand" som alternativ halkbekämpning.
– Egentligen är det fel att kalla det vulkanaska eller -sand. Det är zeolit, ett vulkaniskt material som finns i jordskorpan, säger Oscar Lyttbacka, vd för ECE.
Företaget importerar zeolit från Slovakien och har enligt egen utsago utvecklat en halkbekämpande produkt, Zeofriction, som är den första i sitt slag i Europa. Den är naturlig, består av en porös, negativt laddad mineral som absorberar vattnet i isen och snön och skapar en sandpapperseffekt.
– När zeolit nöts ner och krossas av trafiken får den en ännu bättre halkbekämpningseffekt. När isen smälter rinner 70–75 procent av produkten bort. Det behövs bara en gatusopning på våren, beskriver Lyttbacka.
Kommunen vill pröva produktens effektivitet på i första hand gång- och cykelbanor. Men också dess påstådda miljövänlighet tilltalar. Zeolit neutraliserar till exempel ammonium och tungmetaller, skadar inte grundvattnet och kan återanvändas till jordförbättring.
– Några av grannkommunerna har provat det under vintern, med olika resultat. Det är lite dyrare än vanligt grus så man måste ställa om spridningen på maskinerna, säger Karin Engvall, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen.
Tekniska kontoret i Flen köpte inför förra vintern in 14 ton zeolit. Roger Andersson, enhetschef för väghållningen, är inte alls nöjd.
– Det var inte effektivt, varken på is eller snö. Vi fick övergå till salt och stenflis och nu har vi 13 ton som vi inte vet vad vi ska göra av. Vi kommer inte att fortsätta med det.
Enligt Oscar Lyttbacka är zeolit mest effektiv vid ishalka.
– De körde ut det för tidigt i Flen, antingen på snöbädd eller isskorpa. Då gör det varken till eller från och blir dyrare än vanlig stenkross.