På tisdagen var fem av polisens volontärer både på Kullbergska sjukhuset och på biblioteket, för att ställa frågor till medborgarna, som en del i polisens nya medborgardialog.
Utanför sjukhuset fick volontärerna mappar av gruppchefen för kommunpolisen, Oscar Nissfolk, med frågeformulär. De frågor som skulle ställas var "Vad upplever du som störst problem gällande brottslighet/trygghet", "Finns det någon plats som ska prioriteras och i så fall varför", samt "Hur vill du komma i kontakt med polisen? Vilka forum?"
– Det är en perfekt uppgift för volontärerna, att prata med folk och samla in uppgifter. Uppgifterna kan eventuellt ligga till grund för ett löfte senare, säger Oscar Nissfolk.
I Katrineholm och Vingåker finns just nu ett 15-tal polisvolontärer och Sofia Gregestam är en av dem.
– Jag blev det för att det är intressant. Jag vill kunna hjälpa till, säger hon.
En annan volontär är Annica Pettersson, som berättar att hon försöker få med så många olika grupper som möjligt när hon väljer ut personer att prata med. Unga, äldre, män, kvinnor och med olika bakgrund.
Utanför sjukhusapoteket stötte hon på 83-årige Hans.
Han tycker att det största problemet när det gäller brottslighet och trygghet är ungdomar som rånar äldre damer.
– Man frågar sig var föräldrarna är. Vad händer med de här ungdomarna senare?
På frågan om vilka platser som ska prioriteras nämner Hans torget, samt de centrala gatorna.
– Där kan det ju vara en del.
Enligt de andra volontärerna, Gunilla Holmgren, Anders Sjöstrand och Hans Ericsson, var polisens närvaro på gator och torg något som många medborgare nämnde. Andra frågor som togs upp var brott mot äldre.
– Väskryckningarna som var under hösten nämner många och de jag har pratat med vill att det ska vara lättare att kontakta polisen på telefon, säger Hans Ericsson.
TV - Se polisens volontärer i arbete