På vissa håll används snabbtester, så kallade antigentester, som komplement till PCR-testerna. Kommunen för diskussioner om snabbtester ska införas även här. I mitten av nästa hoppas man kunna ge svar.
Joha Frondelius (KD) anser att snabbtester ska införas för besökare på äldreboenden, som komplement till PCR-testningen.
– Det är bättre med ett test än inget alls, även om det inte är hundraprocentigt tillförlitligt, säger Joha Frondelius.
Sari Eriksson, kommundirektör, anser dock att nackdelarna med antigentesterna väger tyngre.
– Fördelen skulle kunna vara att testa personal inom vård- och omsorg, men nackdelarna är fler. Dels är inte testerna helt tillförlitliga, dels kan vi inte tvinga exempelvis elever i en klass att testa sig. Om vi ska få bort smittspridningen måste alla testa sig. Gör inte alla det faller hela syftet. Samtidigt diskuterar vi frågan just nu, säger Sari Eriksson.
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, är inne på samma spår som henne. Han anser att snabbtesternas känslighet är ett problem, men konstaterar att testerna kan vara ett bra komplement i vissa fall.
– Om man ska använda snabbtester är det viktigt att det bara är symptomfria personer eller de som inte ingår i en smittspårning som använder testerna. Finns stora mängder med virus i kroppen, men inga symptom, då kan testerna bidra till att smitta upptäcks, säger han.