– När det gäller samhällsorientering har Katrineholm en spindelfunktion i Sörmland, man kan erbjuda orienteringen på väldigt många språk, säger Lucie Riad, integrationsansvarig vid Länsstyrelsen i Sörmland.
Det bekräftar Erik Malm Birkegård vid Viadidakt.
– Just nu har vi samhällsorienteringar i arabiska, tigrinja, ryska, somaliska, kurmanji, som är en kurdisk dialekt. Vi kan erbjuda sju eller åtta språk till, berättar han.
Katrineholm har därmed etablerat sig som tillhandahållare av samhällsorientering på de mindre språken, och har för tillfället avtal med ungefär 80 kommuner.
Samhällsorienteringarna på 60 timmar ges åt alla vuxna nyanlända, enligt en lag från 2010. I Katrineholm fördelas de 60 timmarna på en tretimmarslektion i veckan under 20 veckor.
Orienteringen innehåller flera delar, från "att komma till Sverige" till "att åldras i Sverige". Det handlar också om sådant som istiden och vikingatiden, men störst fokus, berättar Erik Malm Birkegård, ligger på boende, arbetsmarknad, studier och daghem. Det är också de ämnen som de nyanlända är mest intresserade av.
Samhällsorienteringen sker via datalänk, där deltagarna ser och hör läraren och varandra på skärmen, men det ingår inga fysiska träffar.