"Vi är otroligt sårbara i samhället"

– Sverige har inte längre någon försörjningsberedskap.Det menar Carl Bergqvist, major i flygvapnet, som på sin fritid bloggar om försvaret, beredskapen och sårbarheten.

Katrineholm2014-09-15 10:47

Under brandkatastrofen i Bergslagen skrev bloggaren Bergqvist ett på sociala medier uppmärksammat inlägg om hur frivilliga bildar styrka där staten abdikerat från ansvaret.

Bergqvist är major i flygvapnet, men framhåller att han skriver bloggen på sin fritid. Särskilt var det inlägg på länsstyrelsens Facebooksida där man vädjade om hjälp från allmänheten med basala förnödenheter som skavsårsplåster och gummistövlar, som fick Bergqvist att reagera.

– Jag är förvånad själv. Jag hade inte den världsbilden alls, men Sverige avvecklade större delen av det civila försvaret under 1990-talet. Förr fanns det gummistövlar, gasmasker och sådant till i princip hela befolkningen.

På 1990-talet, säger Carl Bergqvist, gjorde regeringen bedömningen att Sverige via medlemskapet i EU inte skulle kunna bli avskuret från omvärlden så som skedde under exempelvis första världskriget.

För att spara pengar – omkring 200 miljoner till att börja med – stängdes därför många förråd. Kunskapen om civilt försvar, som till exempel sidan "Om kriget kommer" i telefonkatalogerna försvann till stor del.

– Vi är otroligt sårbara i vårt samhälle. Hör folk ordet "evakuering" undrar de vad det innebär.

Bergqvist skulle vilja se mer samordning och faktiska planer för krisberedskap. Han skulle gärna se lagstiftning liknande den i Kanada, där varje medborgare måste se till att ha mat och vatten för tre dygn.

– Det behövs en fast struktur och någon form av lager.

Han tycker att det är jättebra att folk hjälper till, som vid Bergslagsbranden, men ser det som en fullständig katastrof för samhället om man inte klarar att få fram ens de mest nödvändiga materialen och livsmedlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om