Varken toalett eller hiss för rullstolsburna Emil

Ingen tillgänglig handikapptoalett och ingen nyckel till trapphissen. Det är bara några av alla brister som rullstolsburna Emil Åhl (KD) har stött på inom kommunens verksamheter. "De har inte tänkt att jag ska vara med i demokratiprocessen", säger han.

Emil Åhl (KD) känner sig frustrerad över att inte komma in där han behöver.

Emil Åhl (KD) känner sig frustrerad över att inte komma in där han behöver.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2023-09-28 17:32

Emil Åhl, 41, är förtroendevald Kristdemokrat och sitter som ersättare i såväl service- och tekniknämnden som bygg- och miljönämnden. Att gå på gruppledarmöten eller andra politiska sammanträden har dock sina utmaningar eftersom Emil Åhl sitter i rullstol. 

Så sent som i måndags kväll hade Kristdemokraterna gruppträff i Safirenhuset. Där finns lokaler för några av de kommunala partierna. Förutom Kristdemokraterna är det Centerpartiet och Liberalerna som delar sammanträdesrum med varandra. 

En av deltagarna på gruppträffen var Emil Åhl. Den här gången behövde han inte uppsöka toaletten, men om nöden hade fallit på hade det ändå inte gått. Dörren till korridoren med handikapptoaletten är nämligen låst under kvällstid. 

– Jag får se till att gå på toaletten hemma innan mötet, men man vet aldrig om det kommer att behövas ändå, säger han. 

Ytterligare en incident inträffade nyligen på samhällsbyggnadsförvaltningen, i AVA-huset. När kommunen hade bjudit in politiker till en dragning om Framtidsplan 2050 medverkade Emil Åhl. Vid ankomst skulle han genom ingången på framsidan ta trapphissen upp med sin rullstol. Personalen kunde dock inte hjälpa honom. Anledningen var att de inte visste var nyckeln till trapphissen fanns. 

– Så jag fick gå in på baksidan, vilket jag brukar få göra. De har inte tänkt att jag ska vara med i demokratiprocessen. Jag tycker det är bra att frågan lyfts. Kanske kan jag hjälpa någon annan som också är drabbad av bristande tillgänglighet, säger Emil Åhl. 

Han berättar också om när han skulle ha varit med på ett möte i bygg- och miljönämnden, i samma hus. 

– Jag fick förhinder, så det var nog tur. Jag fick höra att jag inte hade kommit runt i byggnaden med min rullstol. Huset är gammalt och det finns inte hiss överallt, säger Emil Åhl. 

Tidningen har sökt Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef, för en kommentar om hur han ser på att den förvaltning, som själva jobbar med tillgänglighet i kommunen, inte har tillgängliga lokaler. Han har inte återkommit. 

undefined
Roger Ljunggren (S), ordförande i funktionsrättsrådet, beklagar att det har varit bekymmer för Emil Åhl.

Roger Ljunggren (S), ordförande i funktionsrättsrådet, beklagar att det har varit bekymmer för Emil Åhl. 

– Det är alltid tråkigt när det inte fungerar, oavsett vilket funktionshinder man har. Vi ska ha tillgängliga lokaler, men ibland kan det bli fel. Som i det här fallet kan det vara en dörr som är låst, men det tänker jag borde gå att lösa genom ett samtal med fastighetsägaren. 

Hur jobbar kommunen med tillgänglighet?

– Tillgänglighetsfrågan finns med som en standardfråga, oavsett om man renoverar eller bygger nytt, säger Roger Ljunggren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!