I onsdags avgjordes kock-VM, eller Bocuse d'Or som det också kallas. Katrineholmaren Tommy Myllymäki gick för guld, men föll på målsnöret precis som 2011 när han tog en silvermedalj.
– Det känns inte som en jättekatastrof, allt på pallen är okej, sa han till TT efteråt.
Allt började förstås betydligt tidigare än så, antagligen redan innan högstadiet, men det är där vi gör vårt första stopp. I hemkunskapssalen på Södra skolan i början av 1990-talet.
– Han skiljde ut sig redan då och var mycket aktiv. Det fanns en målmedvetenhet kring vad han ville göra och vad han ville bli, säger Agneta Pettersson som var Myllymäkis hemkunskapslärare i årskurs 8 och 9.
Hon har följt sin gamla elevs uppladdning inför och tävlande i kock-VM. Intresset för att experimentera med smaker såg hon redan i hemkunskapssalen.
– Han kunde lägga upp fint, hade egna idéer och ville testa olika kryddor. Men sedan utvecklades det mycket mer på restaurangskolan. Jag känner ingen delaktighet i utvecklingen, han hade så mycket eget go redan då, fortsätter Agneta Pettersson.
Nästa anhalt blir således Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet. Här finns Mikko Virkkunen som var Myllymäkis lärare i gymnasiet.
– Det fanns en glöd där, ett driv som visade att han ville något redan då, berättar Virkkunen.
Vi går in i köket och på en dörr sitter en bild på Myllymäki. Under porträttet står citatet "Man behöver krav på sig att bli bättre".
På skolan finns möjligheten för eleverna att stanna kvar efter skoltid och öva på att laga mat.
– När skoldagen hade slutat så stannade han ofta kvar några timmar och labbade i köket och testade olika grejer. Han var inte den enda som gjorde det, men han var så taggad. Det var inga måndags- och tisdagsförkylningar där, fortsätter Virkkunen.
Lindengymnasiet har en till som varit med och deltagit i årets kock-VM.
– Jens Fager som också gått hos oss har varit med och designat upplägget, hur man lägger upp maten, säger läraren Kristin Fager.
Mer på webben
Se tv-inslaget i torsdagens nyhetssändning på kkuriren.se.