Det säger Lars-Göran Uddholm, som var räddningsledare under brandkatastrofen i Västmanland. Insamlingarna sätter fokus på vår katastrofberedskap generellt – hur god är den, egentligen?
På torsdagen avslutades formellt räddningsinsatsen för den stora skogsbranden i Västmanland. När den rasade som värst, brann omkring 2.000 hektar. Sammanlagt brann 16.000 hektar skog.
Hundratals brandmän, bland annat ett 15-tal brandmän från Katrineholm, militärer från hemvärnet, helikopterflottiljen och flygflottiljen, lokala lantbrukare och många frivilliga deltog i släckningsarbetet.
Ganska snart började privatpersoner via Facebook samla in sådant som smörgåsar och frukt åt räddningsstyrkorna, men också mer basala förnödenheter som vätskeersättningen Resorb och vanligt dricksvatten.
På sin Facebooksida vädjade också Länsstyrelsen i Västmanland om material.
På kvällen den 11 augusti skrev länsstyrelsen: "Just nu har vi behov av extra tillskott på följande material för vår frivilliga insatspersonal såsom FRG med flera: underkläder, rejälare strumpor, arbetshandskar, skavsårsplåster, myggmedel, stövlar, regnkläder, sovsäckar".
Är det rimligt att länsstyrelser ska tvingas vädja till privatpersoner om de mest grundläggande förnödenheterna vid en brandkatastrof?
– Jag tror att de flesta vädjanden var om material åt andra personer än brandmännen, säger Roger Larsson, räddningschef på Västra Sörmlands räddningstjänst som är Katrineholms och Vingåkers gemensamma brandkår.
Han konstaterar, att om man i en krissituation plötsligt har behov av stora mängder utrustning, eftersom många privatpersoner arbetar frivilligt, räcker inte de egna förråden.
– Nej, det är inte rimligt, säger Lars-Göran Uddholm, räddningsledaren i Västmanland.
– Det var mycket diskussioner om frivillighet och gåvor. Frivillighet är vi beroende av och det människor vill skänka tar vi emot, men vi är inte beroende av gåvor, fortsätter han.
Hur kommer det sig att man valde att be om material och utrustning på Facebook och inte frågade MSB och/eller försvarsmakten om den typen av bistånd?
– Jag kan inte svara på det. Jag tycker det var olyckligt att vädjanden gick ut. Det är känt inom länsstyrelsen att möjligheten att be försvarsmakten om hjälp finns, säger Lars-Göran Uddholm.
Hur god är egentligen Sveriges krisberedskap?
– Gäller det VSR har vi god beredskap på materialsidan. Behöver jag mer personal tar jag hjälp av andra räddningstjänster i första hand, säger Roger Larsson i Katrineholm.