— Bilden av folkvalda överensstämmer inte alltid med verkligheten, konstaterar Björn Kullander, som arbetar med demokratifrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL.
I statistiken visar det sig att av de 206 folkvalda i Katrineholm är 96 procent fritidspolitiker. De allra flesta får arvode bara för sammanträden som kommunfullmäktige, och omkring 25 ledamöter får arvode för politiska uppdrag som täcker en del av deras arbetstid.
Två av kommunens folkvalda är Tony Rosendahl (V), och Carina Björk Andersson (FP).
— För mig är en vanlig dag att jag pallrar mig till jobbet, säger Tony Rosendahl.
Han är anställd som ombudsman hos Vänsterpartiet, men i kommunen är han fritidspolitiker.
Det politiska uppdraget innebär mycket läsning.
— Det första jag gör på morgonen är att läsa tidningar. Finns det något vi bör ha synpunkter på? Då skriver jag insändare eller debattartiklar. En vecka före KF får vi fullmäktigehandlingarna, det är lite för kort tid, men jag behöver inte läsa allt lika noga, säger Tony Rosendahl.
Carina Björk Andersson instämmer, det är mycket att läsa. Som en av två FP-representanter i kommunstyrelsen bör hon känna till det mesta, från miljöfrågor till sådant som den aktuella översiktsplanen.
— Jag läser i stort sett allt, men fördjupar mig inte i allt, säger Carina Björk Andersson.
Hon är vice ordförande i bildningsnämnden, och fördjupar sig därför särskilt i frågor som handlar om utbildning. För uppdraget i nämnden får hon arvode. Det motsvarar ungefär fem och en halv timmes arbete i veckan, men hon kan konstatera att det politiska arbetet i snitt tar tre gånger så lång tid. Hon arbetar dessutom för Riksidrottsförbundet, och befinner sig just nu mellan två olika projekt om integration.