Som avsändare till förslaget står Tony Rosendahl och Olof Carlsson, som lämnade motionen till kommunfullmäktiges sista sammanträde före sommaren.
Med förslaget vill de att fullmäktige i första hand ska ge kommunstyrelsen uppdraget att tillsätta en arbetsgrupp bestående av politiker, tjänstemän och fackliga representanter. Gruppen ska ta fram förslag på hur delade turer bäst kan slopas i kommunens verksamheter.
Rosendahl och Carlsson noterar att Katrineholms kommun vill betraktas som en attraktiv arbetsgivare. Att avveckla de delade turerna skulle öka den chansen, enligt Vänsterpartisterna.
De hänvisar i motionen till en rapport från facket Kommunal 2013. Enligt den arbetar drygt 100 000 kommunalare morgon och förmiddag, följt av en längre ledighet mitt på dagen innan ytterligare ett pass tar vid på eftermiddag/kväll.
Ledigheten mitt på dagen är för många svår att utnyttja, vilket gör arbetsdagarna långa. Fyra av tio som arbetar delade turer upplever dagligen trötthet och stress, enligt Kommunal.
"Denna för arbetsmiljön och hälsan negativa utveckling på arbetsmarknaden, vanligast inom äldreomsorg, hemtjänst och kollektivtrafik, bör därför snarast brytas", skriver vänsterpolitikerna.
Delade turer är vanligare bland deltids- än heltidsanställda. I äldreomsorgen omfattas hälften av Kommunals medlemmar i landet av delade turer, men spridningen är stor mellan kommunerna. I Norrbotten gäller det för 80 procent av äldreomsorgens personal medan motsvarande i Stockholm är 25 procent.
Rosendahl och Carlsson presenterar inga siffror för Katrineholm i sin motion. De hänvisar därför också till Kommunal när de skriver att endast tio procent av de berörda är positiva till delade turer.