– Genom det här projektet vill vi minska glappet mellan våra elever och arbetsmarknaden, säger Catharina Lundqvist, rektor på Duveholmsgymnasiet.
– Alla måste få vara med och bidra på arbetsmarknaden. När socialdemokraterna tillträdde hade vi som mål att sänka arbetslösheten. Att få ut fler unga i arbete. Alla unga, säger Eva-Lena Jansson (S), riksdagsledamot.
– Det krävs att fler aktörer tar samhällsansvar och förändrar livet på människor, säger Karin Öman, vikarierande praktiksamordnare på Duveholms gymnasiesärskola.
Eleverna på deras skola är ute på praktik i 22 veckor under sin fyraåriga gymnasietid.
Att det är svårare för unga med en utvecklingsstörning att komma ut i arbetslivet, tror Johan Söderberg, bildningsnämndens ordförande, har att göra med brist på kunskap och kompetens. Att företag har ett för snävt perspektiv vad gäller effektivitet och produktivitet och gör det till en ekonomisk fråga. Han ser fram emot resultatet av projektet.
– Utvecklingsstörda måste också få synas och höras, säger Johan Söderberg och forsätter:
– Jag är jättestolt över Duveholms gymnasiesärskola. Här finns duktiga och engagerade pedagoger.
Karin Öman upplever att det är tempot som är den största utmaningen när deras elever är ute på praktik. Både för praktikanterna och deras arbetsgivare. Hon är inne på samma linje som Johan Söderberg. Att det inte bara går att ge plats åt högpresterande på arbetsmarknaden.
– Vi måste tänka efter vilket slags samhälle vi vill ha. Hur vi gör det mer tillängligt för alla på arbetsmarknaden. Att se till möjligheter istället för hinder, säger Karin Öman.