Utbildningarna som kan ge jobb direkt

Energiprogrammet är den gymnasieutbildning som i högst utsträckning ger jobb efter skolan. Inriktningen energiteknik finns inte i kommunen, men el- och energiprogrammets utbildning har stor bredd.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-02-06 05:00

Treorna på el- och energiprogrammet på Katrineholms tekniska college är mitt uppe i sina gymnasiearbeten. De går samma program, men inriktningarna är tre till antalet och eleverna kommer att finnas inom alla möjliga branscher så småningom. Sara Ockhammar som tar studenten från elteknikinriktningen i juni gör ett gymnasiearbete om elsäkerhet, och hennes klasskamrat Felicia Lindberg ska som examensarbete utrusta ett förråd med el.

Energi- och miljötänket är stort på utbildningen, inte bara hos lärarna utan också hos eleverna. På taket finns egenproducerade solceller.

– Och vi var tidiga med källsortering, säger läraren Jan-Eric Larsson och tillägger:

– Det är ett ofantligt stort program. Det finns enormt mycket att göra.

Det har han erfarenhet av i egna familjen. Sonen som hade gått utbildningen med inriktning elteknik fick först inte jobb som elektriker.

– Men man är ändå attraktiv på arbetsmarknaden. Min son fick jobb på badhus och det var en jättefördel att han var utbildad elektriker, säger Jan-Eric Larsson med hänvisning till all elteknik i form av bland annat pumpar och motorskydd som finns i en simhall.

– Och många vaktmästare är före detta elektriker, tillägger läraren Rolf Engström.

Söktrycket har länge varit högt på el- och energiprogrammet, men det här läsåret fylldes inte de 32 platserna helt. Gymnasievalsperioden är snart slut för i år och skolan hoppas att fler ska välja utbildningen inför hösten.

Rolf Engström säger, att eleverna som väljer el- och energiprogrammet gör det för att de har ett intresse för ämnet. De allra flesta som börjar utbildningen avslutar den också.

Att stämningen är god i lokalerna vägg i vägg med Duveholmsgymnasiet råder ingen tvekan om.

– Lärarna är kanon, säger Sebastian Edemalm som går datorteknikinriktningen i årskurs 2.

– Jag trivs, men kurserna är svåra, säger han med hänvisning bland annat till att skolan är med i det världsomspännande Cisco Networking Academy, där materialet är på ganska avancerad engelska.

Även David Eriksson och Chris Hillerud, som går elteknik- respektive automationsinriktning i årskurs två, känner att de har hamnat rätt.

– Jag har alltid gillat praktiskt arbete och ville bli elektriker först. Men så upptäckte jag automation och valde den inriktningen, säger Chris Hillerud.

– Vi har bra lärare, och bra utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om