Morris Amsso driver restaurangen Pappa Ninmari på Vasavägen i Katrineholm. Tidigare har han drivit flera olika restauranger, både här och i andra mindre städer som Växjö, Boxholm och Vadstena.
Nu misstänks en företrädare för en helt annan krog ha misshandlat kommunens alkoholhandläggare och dennes assistent. På grund av att Morris Amsso tidigare haft en koppling till den aktuella restaurangen, har han nu fått både avbokningar och frågor om han själv har serveringstillståndet kvar på Pappa Ninmari.
– På det sättet drabbas vi. Folk tror att det är oss det handlar om, säger han.
Men samarbetet med kommunens alkoholhandläggare fungerar perfekt, säger Amsso, som ser lagstiftningen och kontrollerna som ett sätt att rensa ut oseriösa krogägare. Ett par gånger per år kommer handläggaren och kontrollerar verksamheten och Amsso ser besöken som något positivt.
– Det fungerar mer än perfekt. Han kommer några gånger per år, vi vet inte innan när han ska komma. Har vi många gäster står han och väntar vid sidan av tills det lugnat sig. Han vill prata med mig eller den som är alkoholansvarig. Han är alltid glad, vänlig, trevlig. Jag tycker synd om honom, man ska inte drabbas när man bara gör sitt jobb.
Ibland, fortsätter Amsso, vill handläggaren kontrollera personalliggaren, för att se att de personer som arbetar finns uppskrivna och ibland begärs kassarapporter ut, för att se att försäljningen är korrekt redovisad.
Ibland vill handläggarna kontrollera alkoholflaskorna, för att se att det inte är smuggelsprit i dem.
Amsso vill inte peka ut några kollegor i restaurangbranschen, men säger att han med 100 procent säkerhet vet att det serveras smuggelsprit på ett par ställen i Katrineholm.
– De köper i Baltikum, Tyskland och säljer här.
Reglerna för serveringstillstånd, utskänkningstillstånd, är ganska många, men inte krångliga, tycker Morris Amsso.
– Reglerna är normala. För vissa kanske språket kan vara ett problem, men man måste ha reglerna. Annars blir det huller om buller. Man ska begränsa fusket, helt enkelt. Vill man vara seriös kör man vitt, kör med kvalitet, man släpper in inspektören och ger ansvar åt sina anställda, man måste lita på dem, säger han.