Att bli partipolitiskt aktiv blev hon däremot inte förrän i tjugoårsåldern.
– När jag var 21 gick jag med i SSU. Jag var ganska gammal egentligen, vanligast är att folk är mellan 16 till 19 år gamla i de lokala förbunden. Sedan flyttar många för att plugga och sådant, säger hon.
Det var morfadern, hennes egen politiska förebild, som till stor del inspirerade henne till att gå med i ungdomsförbundet i Gävle under studietiden. Hon kommer ursprungligen från Norrköping, och som nyanländ i Gävle längtade hon efter likasinnade vänner som delade samma värderingar som henne. Just livet som student väckte hennes engagemang för många ungdomsfrågor som hon tyckte behövde lyftas mer inom politiken.
– För mig är välfärden a och o. Jag tycker inte att någon, gammal som ung, ska behöva skippa att gå till tandläkaren till exempel för att det är för dyrt, säger hon.
För drygt ett år sedan fick hon jobb och bosatte sig i Katrineholm. Hon var då med och startade upp lokala SSU, som varit inaktivt i flera års tid.
Hennes generella uppfattning om årets valrörelse är att den har kantats av en del smutskastning och mycket "anti-politik".
– Det har varit mycket "Det här står vi INTE för" istället för att berätta vad partiets politik går ut på, och hur man vill förändra. Det beror ju till stor del på Sverigedemokraterna, och att alla partier vill visa att man reagerar mot dem.
– Då tänker jag på all information som går förlorad, särskilt vad gäller förstagångsväljarna som kanske inte är insatta i partiernas ideologiska bakgrund. Partiet är emot rasism, vilket såklart är bra, men vad mer då?
För hennes del har det blivit mycket dörrknackning och intressanta möten.
– Det positiva med den här valrörelsen är väl att frågorna tycks ha väckt mångas engagemang till liv, särskilt unga, säger hon.
Hur man blir bemött som en ung politiskt engagerad person tycker Martina Henke på det stora hela är positivt. Samtidigt så är hennes förhoppningar att politiken överlag kommer bli mer åldersblandad. Hon är själv yngst på partiets lista inför kommunfullmäktigevalet.
– Många unga har mer ideologi i sig, medan vissa äldre har blivit lite mesigare, de drar mer åt mitten. De kanske vet mer om hur man får igenom saker i praktiken, men man får inte glömma passionen, säger hon.
Att eventuellt få en plats i fullmäktige är enligt henne både läskigt och spännande. Efter ungdomsförbundets årsmöte tänker hon gå ur styrelsen för att lämna plats åt de yngre. Hon kapar inte banden helt och hållet dock, utan tänker fortsätta vara engagerad genom att ge kurser och dylikt.