Två sorters läkemedel påträffade i Djulösjön.

Djulösjön i Katrineholm har ingått i en större miljöstudie. Den visar att läkemedelsrester har påträffats i vatten och sediment i sjön.

Katrineholm2012-01-12 12:15

Studien, som Svenska Miljöinstitutet och Umeå Universitet har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket, visar bland annat att höga halter av det antiinflammatoriska ämnet diklofenak rinner ut från landets avloppsverk. Men även andra ämnen rinner ut opåverkade från avloppsverken

I studien analyserades tre prover från Djulösjön, sediment, vatten och fisk. I denna del av undersökning ingick sju läkemedel. Dock inte diklofenak.

- Av dessa sju så hittades två, ett epilepsiläkemedel som heter karbamazepin och ett antidepressivt läkemedel som heter sertralin i vatten och sedimentproven. Inga läkemedelsrester hittades i fiskprovet, säger Jerker Fick på Umeå Universitet, som är en av dem står bakom studien.

- Halterna i vatten och sediment var låga och stämmer bra överens med vad vi sett i övriga prover runt om i landet, fortsätter han.

- För att komma tillrätta med problemen behöver vi ha en bättre miljöanpassning av läkemedel än vad vi har i dag. Det kräver att producenterna tar sitt ansvar. Dessutom påverkar allmänhetens beteende. Alla bör lämna in kvarvarande läkemedel till apoteken och inte slänga dem i toaletten. Vidare behöver avloppsverken bli bättre på att bryta ner svårnedbrytbara ämnen, säger Jan Christiansson på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om