Två i närvarobotten lämnar sina uppdrag

Efter att KK inledde sin granskning har två politiker med hög frånvaro valt att lämna sina uppdrag.– Jag ska inte ta upp plats för någon annan som vill sitta i nämnden, säger Said Ali Ahmed (M).

Katrineholm2016-01-15 05:00

Efter valet 2014 klev han in som ersättare för Moderaterna i vård- och omsorgsnämnden. Det var hans första politiska uppdrag. Men han har inte deltagit i något av de åtta möten som nämnden hade 2015.

– Jag har varit upptagen med mitt jobb som frilanstolk. Samtidigt har jag pluggat. Jag har helt enkelt inte orkat. Men det har ändå varit lärorikt.

Said Ali Ahmed är en av fyra fritidspolitiker, samtliga ersättare, som inte har deltagit i något enda nämndmöte. Ayaan Haaji Mahamed, också hon moderat, kommer att lämna Viadidaktnämnden.

– Hon är ensamstående med två små barn. Det gick inte att kombinera det med uppdraget så som hon hade trott, säger partiets lokala ordförande Christer Sundqvist.

Ett år in på mandatperioden har de förtroendevalda som är nya inom lokalpolitiken insett vad den kräver av dem. Det märks i fråga om avhopp. Och det märks på frånvaron, som Sundqvist följer genom att läsa nämndernas protokoll.

Han kan bekymras över svårigheten att hitta personer som är villiga att engagera sig politiskt. Men han är inte överraskad av frånvarosiffrorna, särskilt inte bland ersättarna.

– Har man ett uppdrag utan möjlighet att fatta beslut kanske man uppfattar posten som mindre viktig. Då kan jag förstå om man väljer bort att närvara för att något annat kräver ens uppmärksamhet. Men det är viktigt att närvara, för att lära sig och vara insatt den dagen man ska gå in i stället för en ordinarie och fatta beslut.

De förtroendevalda i alla partier som KK har talat med får inför mandatperioden skriva på en försäkran om att delta i alla nämndmöten, gruppmöten och politiska aktiviteter. Försäkran är inte juridiskt bindande – men moralisk.

– Vi ställer ganska hårda och tydliga krav och de som är nya får en grundläggande utbildning, säger arbetarekommunens ordförande Fredrik Olovsson.

Partierna försöker på olika sätt peppa den fritidspolitiker som ändå börjar slira med närvaron. Förutom att prata om orsakerna till bortavaron och ge personlig stöttning i uppdraget, kan det handla om att ge inspiration i form av studieresor eller samkväm med andra förtroendevalda.

– Ett sätt att pusha kan vara att föreslå en utbildning som kan motivera vederbörande, säger Sten Holmgren, ordförande i Centerpartiet.

Närvarokravet ska vara hårt, tycker Fredrik Olovsson. Men det ska också finnas utrymme för generositet, för frånvaron har oftast naturliga förklaringar.

– Man kan ha fått andra arbetsuppgifter än man hade när man tog det politiska uppdraget, bytt jobb, fått barn, blivit sjuk. Beroende på hur länge man tror att det ska bli, kan man få vara borta ett tag. Och det är bättre att sluta för att kunna komma tillbaka senare, utan att bli "bränd" på grund av hög frånvaro.

Fotnot: De intervjuades frånvaro? Christer Sundqvist har varit borta från två av 31 möten. Fredrik Olovsson har varit borta från sex av elva. Sten Holmgren från ett av 32.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om