Fairtrade challenge, på svenska rättvisemärkt-utmaningen, kallas för årets största fikadag och är en kampanj som ska väcka fler för fördelarna med rättvisemärkta produkter.
Dagen ordnas av Fairtrade Sverige, som utmanar Sverige att fika rättvisemärkt. Förra året fikade 650 000 personer i hela landet, och kampanjen är populär även i Katrineholm.
Bland annat bjöd Mariakyrkan och livsmedelsbutiker på Fairtrade-fika på torsdagen, och i kommunen bjöd service- och teknikförvaltningen sina 250 anställda på Fairtrademärkt kladdkaka, kaffe och bananer.
– Fairtrade sätter fokus på schyssta villkor, och det är kul att få var med och göra det, sa förvaltningschefen Magnus Gustafsson som tillsammans med Erland Fröjd, enhetschef på gata och park, väntade in ett gäng kolleger till morgonfikat.
De grundade med sina mackor, men fyllde sedan på med kladdkaka och banan.
– Jättetrevligt och gott, sa Per Gustafsson som tyckte att fikapausen var ett bra initiativ för att väcka intresset för Fairtrade-produkter.
– Fairtrademärkningen är viktig, så att inte fattiga människor utnyttjas på ett felaktigt sätt.
Katrineholms kommun har på senare år gjort en mycket lyckad satsning på klimatsmart ekomat som har resulterat i en betydligt större andel ekologisk och närproducerad mat i kommunens kök. Rättvisemärkning är dock ännu en icke-fråga i kommunen.
– Vi kan bli bättre, sa Magnus Gustafsson som inte är främmande för att se över hur kommunen ska kunna engagera sig för etisk konsumtion.
– Det är viktigt att vi föregår med gott exempel.
1,5 miljon anställda och odlare i 74 länder världen över har nytta av Fairtrade-systemet. De ska vara garanterade schyssta arbets- och lönevillkor och Fairtrade bidrar också till att odlarnas närsamhälle utvecklas.