TV: De söker efter benrester i de gamla gravarna

Två gravar som påträffats mellan Furuliden och Skogskyrkogården undersöks nu av arkeologer. På torsdag ska gravarna visas för allmänheten.

Katrineholm2016-06-14 20:31

Det är inte så att de två arkeologerna kryper på knä med varsin liten pensel i hand. Nej, de använder rejäla redskap för hand så långt det går. Till sin hjälp har de också en grävmaskinist. Eduardo Barahona sitter vid spakarna.

– Vi är nog rätt tuffa när vi gräver. När vi hittar ben så sållar vi bort jorden för att få med allt material. Men hittar vi en kruka, då åker penseln fram, säger arkeologen Christian Gatti.

Tillsammans med projektledaren och arkeologen Anna-Lena Hallgren från Stiftelsen kulturmiljövård undersöker han just nu två gamla gravar som hittats i skogsområdet mellan Furuliden och Skogskyrkogården.

– Vi har torvat av den ena graven, lyft bort all vegetation. Det gjorde vi för hand. Det känns i armarna i dag, berättar Anna-Lena Hallgren.

Hon visar graven som består av mindre stenar som packats tätt, tätt.

– Ibland består gravarna också av en tjusig kant av sten, förklarar hon.

Arkeologerna tror att gravarna som hittats intill Eriksbergsvägen härrör från övergången mellan bronsåldern och järnåldern, strax före år 0.

Utgrävningarna beräknas ta närmare två veckor. Och allting dokumenteras noggrant.

När de har fått fram hela graven börjar de plocka bort sten för sten.

– Man tar bort ena halvan av graven för att få en profil att dokumentera, säger Anna-Lena Hallgren.

Det vanligaste är att man hittar ett lager med ben en bit under stenarna.

– Har vi tur hittar vi någon typ av keramikkärl, som fungerat som gravurna. Men det tror jag inte att vi kommer att göra här, fortsätter hon.

Eventuella benrester skickar de på analys, till en osteolog

Då kan man få veta om det är en eller flera personer i graven, vilket inte var ovanligt på den här tiden, och ålder och kön på de döda.

Det är också vanligt att man hittar djurben i gravarna.

– Får och get var vanliga under den här tiden, säger Anna-Lena Hallgren.

På torsdag eftermiddag kommer representanter från Stiftelsen kulturmiljövård att visa och berätta om undersökningen och om fynden som man förhoppningsvis har hittat.

– Det finns ett stort intresse för den här typen av utgrävningar. Många kommer ofta fram och frågar vad vi gör och ofta har de en egen historia att berätta, säger Christian Gatti.

När gravarna har dokumenterats ska de plockas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om