Det blåser friska vårvindar vid Trolldal och grusdammet yr över parkeringen. I en rasthage blir ridskoleponnyn Bibbi ompysslad av Malin Engström, som med jämna tag borstar leran ur stoets päls.
– Min mamma födde upp hästar på vår gård i Sköldinge, så jag är uppvuxen i stallet, berättar hon och skrattar.
Malins nioåriga dotter Freja går på ridskolan och det har fått henne att återvända till hästbubblan.
Tillsammans med sin sambo Poyan Sandnell har Malin Engström, nu gått in i styrelsen för Katrineholms ryttarförening. Paret konstaterar att det kommer att krävas stenhårt arbete, effektiviseringar och nya intäktskällor för att komma till rätta med ekonomin.
– Den tidigare styrelsen har gjort ett jättejobb för att vända siffrorna, men föreningen har extrema ekonomiska utmaningar. Årets budget har ett underskott på 200 000 kronor, men målet är att vi ska gå plus minus noll, förklarar Poyan Sandnell.
Vid anläggningen finns ett 50-tal hästar uppstallade, hälften privathästar och andra hälften ridskolehästar.
Sedan förra veckans årsmöte har paret hunnit intervjua föreningens sju anställda.
– Det var det första vi gjorde för att få en inblick i verksamheten och de har verkligen trimmat in på alla kostnader, förklarar Malin Engström.
Istället har en annan möjlighet att spara in på föreningens utgifter utkristalliserats.
– Vi behöver sänka de administrativa kostnaderna. Idag är mycket manuell hantering, men går att skapa digitala flöden. Även den löpande bokföringen sköts manuellt och digitalisering skulle kunna sänka kostnaden med ett par hundra tusen, förkarar Sandnell.
Jakten på sponsorer och föreningsbidrag kommer att växlas upp, för det finns investeringar som behöver göras i närtid.
– Målet är att byta ut ridhusbotten i år och det skulle sänka veterinärkostnaderna. Underlaget är för hårt och det sliter på ridskolans hästar. Många tävlingsekipage väljer bort Trolldal på grund av underlaget. Sen skulle vi behöva hitta några nya hästar, förklarar Malin Engström.
Med kö både till stallplats för privathästar och till ridskolans lektionsverksamhet är förutsättningarna att på sikt växa stora.
Ni är företagare, lokalpolitiker och nu blir det ett uppdrag till. Hur hinner ni med allt?
– Vi gillar ju att göra saker tillsammans och det här är vårt sätt att ta samhällsansvar. Hästar är ju min grej, så den här gången blir Poyan den som hänger på, säger Malin Engström.