Tryggaste skolan firade med bubbel

Dans, bubbel och partyhattar. På tisdagen firade Östra skolan att de fått högsta betyg på sitt trygghetsarbete av Skolinspektionen.

Rektor Ida Peterzén håller ett hyllningstal till Östra skolan, med några av eleverna i trygghetsteamet intill sig.

Rektor Ida Peterzén håller ett hyllningstal till Östra skolan, med några av eleverna i trygghetsteamet intill sig.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2019-09-04 07:00

Under ett besök i mars deltog Skolinspektionen under flera lektioner samt intervjuade elever och personal på skolan. Granskningen resulterade i en rapport där fyra olika områden betygsattes i tre steg. Ett av områdena var trygghet och studiero. Där konstaterar Skolinspektionen i rapporten att "skolan arbetar i hög utsträckning så att utbildningen präglas av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete".

Ett gott betyg, som inte förvånade skolans rektor Ida Peterzén.

– Nej absolut inte. Men det är otroligt roligt att de sätter så fina ord på det som vi tycker att vi är duktiga på.

Trygghetsarbetet har genomsyrat verksamheten på Östra skolan i många år. Centralt i arbetet är ett trygghetsteam som träffas varje vecka och pratar om förebyggande trygghetsarbete på såväl grupp- som individnivå. Gruppen består av rektor, två pedagoger, kurator och socialpedagog.

Just socialpedagogen är en viktig länk i trygghetskedjan på skolan.

– Det är inte jättevanligt att ha en socialpedagog och det finns ingen tydlig arbetsbeskrivning. Hon är en länk mellan hemmet och skolan och ska bygga starka relationer med vårdnadshavarna. Det avlastar både mig som rektor och pedagogerna, säger Ida Peterzén.

I teamet ingår också två elever i varje klass från och med årskurs tre. Eleverna deltar på mötena en gång i månaden.

– Sedan informerar de i sina klasser, om ordningsregler bland annat.

Ida Peterzén tycker inte att det ligger någon hemlig formel bakom Östra skolans framgångsrika trygghetsarbete.

– De här frågorna får verkligen ta plats i organisationen och vi har ett högt engagemang bland personalen. Att eleverna deltar i trygghetsteamet är viktigt, det visar att arbetet inte är toppstyrt.

En del i trygghetsarbetet är aktivitetsraster med olika teman. Eleverna delas in i grupper med blandade åldrar och får göra olika aktiviteter. Dessa blandade elevgrupper återkommer också när skolan ordnar exempelvis utflykter.

– Det blir som ett fadderskap. Allt går ut på att vi ska lära känna varandra och att alla ska känna sig trygga, säger Ida Peterzén.

Skolinspektionens rapport efter granskningarna på Östra skolan kom redan i slutet av maj, men firandet sköts upp till höstens skolstart. Eleverna i trygghetsteamet hade planerat hur firandet skulle gå till, och valt bubbel och salta pinnar.

Ida Peterzén inledde firandet med att hålla tal på skolgården, iförd såväl partyhatt som fjäderboa och stora rosa solglasögon.

– Varför välja, frågade hon eleverna retoriskt.

I hyllningstalet lyckades hon få till både allsång till "Bra vibrationer" och en hejaramsa där hela skolan skanderade "Vi är bäst, vi är bäst".

Sedan var det dags att hugga in på godsakerna, mingla på skolgården och kanske dansa lite.

Granskningen av Östra skolan

Östra skolan i Katrineholm har 160 elever och 20 lärare från förskoleklass till årskurs 6, samt fritidshem.

Skolinspektionen besökte skolan mellan den 11 och 14 mars 2019 för att granska verksamhetens kvalitet i förhållande till mål och andra riktlinjer. Förskoleklassen och fritidshemmet ingick inte i granskningen.

Skolinspektionen har bedömt skolans arbetssätt inom fyra områden. På varje område bedöms om skolan uppfyller kriterierna i hög utsträckning, i flera delar eller i låg utsträckning. Gällande punkterna Trygghet och arbetsro samt Bedömning och betygssättning uppfyller skolan kriterierna i hög utsträckning. Gällande punkterna Rektors ledarskap samt Undervisning uppfyller skolan kriterierna i flera delar.

Källa: Skolinspektionens rapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om