- Vi ser en ökning. Man kan bli förvånad över hur mycket det är, säger Annelie Welander i kvinnojouren om antalet kvinnor som tar kontakt sedan de misshandlats psykiskt eller fysiskt.
Charlotte Tärnblom i Tjejjouren Miranda, som liksom Annelie Welander både är anställd och jobbar ideellt, ser också hon att fler och fler flickor och unga kvinnor söker kontakt. Det kan handla om allt från problem hemma till mobbning och självskadebeteende.
Det ökade trycket på jourerna gör att det ständigt behövs nya "jourare" som kan stötta kvinnor och flickor i utsatta situationer.
- Det kan handla om ganska tunga frågor, så det gäller att det är rätt person, säger Annelie Welander som vill att en jourare ska vara stabil, trygg i sig själv, empatisk och stresstålig.
Den 21 november uppmärksammar kvinnojouren att det är 30 år sedan den startade. Det sker på Safiren, och bland gästerna finns två tidigare ordförande i föreningen, samt föreläsaren Stefan Lindberg, psykoterapeut som har arbetat i många år med traumatiserade barn och föräldrar.