– Jag är väldigt stressad, vilket jag har varit i nio år. Det är jobbigt att inte veta hur nästa dag kommer att se ut. Jag kan inte planera någonting, säger han.
22-årige Rassul Yakupov flyttade till Sverige från Kazakstan med sin mamma och sina syskon 2012. Två år senare flyttade familjen till Tyskland och sökte uppehållstillstånd där – en ansökan som avslogs.
Omkring 2016 flyttade han och familjen tillbaka till Sverige. Rassul Yakupov bosatte sig i Katrineholm. Här har han både lärt sig att prata flytande svenska och gått vård- och omsorgsprogrammet på Katrineholms tekniska college. Sedan i mars har han fast jobb på regionsjukhuset Karsudden, där han även jobbade extra under gymnasietiden.
Nu bor han i en lägenhet tillsammans med sin sambo. Utöver det är han aktiv i fotbollsföreningen Marsjö Byle IF.
Trots att han har etablerat sig i Sverige har Migrationsverket avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd. De har också fattat ett beslut om återreseförbud eftersom de tidigare ansåg att det fanns en risk att han skulle avvika när utvisningsbeslutet skulle verkställas.
Även om ansökan om uppehållstillstånd gick om intet har hoppet varit tänt att få stanna i Sverige ändå, med hjälp av ett så kallat arbetstillstånd. Men det har återreseförbudet satt stopp för.
Ett återreseförbud kan upphävas om Migrationsverket beviljar ett arbetstillstånd. Men i och med att verket inte anser att Rassul Yakupovs anknytning till Sverige är tillräckligt stark har de valt att inte upphäva återreseförbudet. Det har i sin tur inneburit att ansökan om arbetstillstånd inte beviljats, trots att alla andra krav för arbetstillstånd är uppfyllda. Migrationsdomstolen har även avslagit överklagan.
Nu ifrågasätter hans juridiska ombud, David Lönnborg, Migrationsverkets bedömningar.
– Det har aldrig funnits någon risk att han skulle avvika då han både gått i skola här och har ett jobb att gå till, säger Lönnborg.
Den här veckan ska de överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen. Samtidigt är det svårt att få prövningstillstånd.
– Jag har verkligen anpassat mig till det svenska samhället, så jag förstår inte varför det inte räcker, säger Rassul Yakupov uppgivet.
Totalt har över 3 400 personer skrivit under en namninsamling för att få honom att stanna.