Mycket hårt arbete väntar, påpekar socialchefen Ola Nordqvist.
– Att hjälpa dem som står nära arbetsmarknaden att komma ut i egen försörjning är en sak. Nu måste vi arbeta mer med dem som står längre från jobb eller utbildning.
När Nordqvist och enheten för försörjningsstöd gör bokslut för 2017 finns närmare fem miljoner skäl att vara nöjda. Så mycket mindre i kronor räknat betalades i fjol ut i försörjningsstöd jämfört med 2016.
Totalt handlade det om 58,1 miljoner kronor i stöd. 2016 utbetalades drygt 63 miljoner.
Under samma period minskade antalet hushåll i behov av ekonomisk hjälp. I december 2017 var de 100 färre – totalt 635 – jämfört med december 2016.
Ola Nordqvist ser flera förklaringar till trendbrottet. En är högkonjunkturen, som har underlättat för personer som står närmare arbetsmarknaden att hitta egen försörjning. En annan är socialförvaltningens utvecklade samarbete med Viadidakt och arbetsförmedlingen för att få ut fler människor i jobb eller utbildning.
En tredje viktig förklaring är att socialtjänsten de senaste tre åren har kunnat utöka antalet socialsekreterare. Hösten 2016 organiserades enheten för försörjningsstöd om och införde ett nytt arbetssätt.
Handläggarna har fått färre ärenden på sitt bord, och kan därmed göra ett mer effektivt och gediget arbete, menar enhetschefen Marita Andersson.
– Därmed har vi fått mer utrymme att ge stöd och hjälp till egen försörjning. Det är min tes att vi har lyckats få ner antalet ärenden, säger hon.
Till i år har kommunstyrelsen gett socialtjänsten uppdraget att redan från dag ett arbeta med sina klienter ur ett tydligt arbetsmarknadsperspektiv. Förutom Viadidakt och arbetsförmedlingen ingår näringslivskontoret i samarbetet.
Ola Nordqvist hoppas på en fortsatt positiv trend 2018. Det politiska kravet på minskade kostnader är ett gott incitament i arbetet, men viktigast är det mänskliga perspektivet, påminner han:
– Med minskat bistånd får vi fler skattebetalare i kommunen. Människor mår bättre och familjer med barn påverkas på ett positivt sätt.