Tre rÀtter pÄ 190 minuter

Under flera veckor har förberedelserna pĂ„gĂ„tt. I helgen tĂ€vlade laget frĂ„n Lindengymnasiet i semifinalen av Unga ekokockar.– Jag kommer att vara nervös innan men sen Ă€r det full fokus som gĂ€ller, sĂ€ger Sabina Kickmaier.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-04-20 08:55

Med i laget Àr ocksÄ klasskompisarna Hanna Gunnarsson och Emma Hansson. De senaste veckorna har inneburit mÄnga timmars trÀning och planering.

– Vi har stannat kvar efter skolan och lĂ„nat köket. Och sĂ„ har vi provlagat alla rĂ€tter om och om igen, sĂ€ger Hanna Gunnarsson.

Till sin hjÀlp i förberedelserna har tjejerna coachen Ida Eriksson som sjÀlv har tÀvlat i matlagning och nu arbetar som kock.

– Jag tror att tjejerna har stora chanser i tĂ€vlingen. Bara de hĂ„ller nerverna i styr. Det Ă€r tidspressen som Ă€r det svĂ„raste, sĂ€ger Ida Eriksson.

Att hÄlla sig inom den angivna tiden Àr vÀldigt viktigt i tÀvlingen. För varje minut lagen drar över tiden bestraffas de med poÀngavdrag.

– Den sista veckan nu innan tĂ€vlingen har vi börjat laga rĂ€tterna pĂ„ tid för att se vad vi har att jobba med. Vi mĂ„ste ha stenkoll pĂ„ vilken ordning vi ska göra saker i och vem som gör vad, sĂ€ger Hanna Gunnarsson.

Under tÀvlingen fÄr lagen anvÀnda en viss mÀngd utrustning och en begrÀnsad arbetsyta. DÀrför har trÀningen ocksÄ sett ut sÄ. Med frystejp pÄ arbetsbÀnkarna markeras den tillÄtna ytan i övningsköket. Ida Eriksson har full koll pÄ laget och coachar aktivt tjejerna under trÀningspasset.

– SĂ„ lĂ€nge de ger 110 procent sĂ„ ger jag 100. Det Ă€r hĂ„rt men rĂ€ttvist, sĂ€ger Ida Eriksson.

Menyn har laget sjÀlva utformat med hjÀlp av sin coach. Till förrÀtt kommer de att laga en musselskagen, till varmrÀtt blir det en öppen lasagne och till efterrÀtt en grÀddfilspannacotta med hallon.

– Minst en rĂ€tt ska vara vegetarisk, i vĂ„rt fall Ă€r det bara förrĂ€tten som innehĂ„ller kött. Det hĂ€r Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man lagar ekologiskt, att inte anvĂ€nda för mycket kött, sĂ€ger Sabina Kickmaier.

Att satsa pÄ ekologisk matlagning Àr nÄgot som har kÀnts naturligt för tjejerna.

– För mig har det alltid varit viktigt att tĂ€nka pĂ„ miljön. DĂ€rför kĂ€nns det extra roligt att tĂ€vla i en sĂ„dan hĂ€r tĂ€vling dĂ€r nĂ€rodlat och ekologiskt Ă€r kĂ€rnan, sĂ€ger Sabina Kickmaier.

Inför framtiden har tjejerna mÄnga drömmar och mÄl. Att arbeta utomlands, starta egen restaurang och tÀvla Ànnu mer. Men först vÀntar en semifinal dÀr de ska möta lag frÄn Stockholm och Visby.

– MotstĂ„ndet Ă€r tufft men vi Ă€r laddade. Det svĂ„raste kommer att vara de sista minuterna innan varje rĂ€tt ska lĂ€ggas upp, dĂ„ kommer stressen, sĂ€ger Emma Hansson.

Vad vinsten i tÀvlingen Àr vet tjejerna Ànnu inte.

– Bara sjĂ€lva vetskapen om att vara i final skulle kĂ€nnas jĂ€ttebra och erfarenheten av att ha tĂ€vlat Ă€r vĂ€ldigt vĂ€rdefull, sĂ€ger Sabina Kickmaier.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om