En rapport från förra året, "Skolmat Sveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet", kommer från det webbaserade verktyg som samlar in uppgifter om skolmaten från 560 skolor i landet.
Rapporten berättar att nästan alla skolor erbjuder bra salladsbord och näringsriktig mat, men när det gäller miljön vid själva måltiden finns en del att göra.
I 65 procent av skolorna börjar lunchserveringen tidigare än klockan 11. På fyra av tio skolor upplevs ljud och buller i skolrestaurangen som ett problem, och lika många skolor tycker att logistik stör eleverna.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör varje elev ha 20 minuter på sig att sitta vid bordet. Tiden för att ta mat och lämna disk ska tillkomma.
På en fjärdedel av skolorna som deltagit i kartläggningen har de flesta elever mindre än 25 minuter totalt på sig för lunchen.
En femtedel av skolorna har inte alltid tillräckligt med sittplatser för alla elever som kommer för att äta.
Enligt Livsmedelsverket bör varje elev äta vid samma tidpunkt varje dag. Ljudnivån ska hållas så låg som möjligt i skolrestaurangen, kötiden ska vara så kort som möjligt och skolrestaurangen ska vara utformad på ett praktiskt sätt så att inte elever och personal störs av spring.