Torr ved är soteldens fiende

Räddningstjänsten oroas av dåliga kunskaper hos unga husägare i hur man eldar. Torr ved, sotning och bra förbränning är vad som krävs för att undvika soteld.

Katrineholm2016-11-29 21:27

Under måndagskvällen kallades räddningstjänsten till Nävertorp, där soteld brutit ut i en villaskorsten. Stora mängder sot och tjärrester fick knackas loss ur skorstenen, där tjock rök vällde fram.

– Det som händer när det blivit soteld är att temperaturen i rökgaskanalen blivit väldigt hög. När temperaturen stiger utvidgas materialet i skorstenen och det kan bli sprickbildning. Glöd kan leta sig in i bjälklaget och antända det och isolering, som man ofta har på vinden, säger Marcus Asplund, som arbetar med förebyggande brandskydd hos VSR, Västra Sörmlands räddningstjänst.

Soteld uppstår i skorstenar med mycket sotavlagringar på väggarna. Då bildar soten ett isolerande skikt och röken kyls inte av som i en skorsten med mindre sot. Om man lyckas elda så att veden förbränns fullständigt, bildas ingen sot.

– I princip kan man inte få fullständig förbränning i en vanlig konventionell panna. Fick du det skulle du aldrig behöva sota, säger Marcus Asplund.

Men man kan ändå göra mycket för att minska sotmängden.

– Torr ved är det viktigaste. Man ska inte snålelda, utan helst ha spjällen öppna hela tiden för att tillföra syre. Björkved är bäst, men man kan blanda med andra träslag om bara veden är tillräckligt torr. Man ska också få sotat, givetvis.

Torr ved ska ha en fukthalt på under 20 procent. Asplund tipsar om att köpa en fuktmätare och hålla koll på veden. Samtidigt är inte kaminer och kakelugnar gjorda för att eldas för fullt. Där är tre kilo ved i timmen ett bra riktmärke, lite beroende på eldstadens storlek, säger Marcus Asplund. Vedpannor klarar hårdare eldning.

När brandkåren kommer till en soteld börjar brandmännen med att stänga alla spjäll, strypa syretillförseln till elden. Därefter får de ta sig upp på taket för att med lod försöka få loss sot och slagg i den brinnande skorstenen, som sedan lassas ut genom askluckan längst ner i skorstenen.

Efter att elden är släckt stannar räddningstjänsten kvar och håller koll på värmen i skorstenen. Marcus Asplund jämför värmeutvecklingen med den i en julskinka, som tas ut ur ugnen men vars innertemperatur fortsätter öka.

Hittills i år har räddningstjänsten åkt på fyra larm om soteld, förutom måndagskvällens utryckning. Asplund tror att det blir ett par soteldar till, före nyår. I fjol var det åtta soteldar, 2014 12 stycken. Men Marcus Asplund befarar att framtiden kan föra med sig mer soteld.

– Den stora oron jag har är att den yngre generationen inte har kunskap om hur man ska elda. Många äldre säljer sina villor och unga flyttar in och börjar elda i spisar och kaminer, men de är inte upplärda i det, de vet inte hur man gör. Förr i tiden var vedeldning det enda man gjorde på landsbygden, det fanns inget annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om