Det är regiondirektören som fått i uppdrag av regionstyrelsen att utreda hur man skulle kunna bemanna akutjourlinjen och samtidigt följa reglerna för dygnsvilan. Bakom utredningen står hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson. I den föreslås att:
- Akutmottagningen på Kullbergska stängs nattetid 02-08 för patienter som söker sig till akutmottagningen.
- Vissa riktigt akuta ambulanstransporter, som strokelarm och hjärtstopp, tas fortsatt emot på akutmottagningen nattetid.
- Akutjouren bemannas med läkare som tjänstgör 20-timmarspass (kl 08-04).
I utredningen står det vidare att läsa att den största andelen patienter kommer till akutmottagningen på dagtid. Mellan klockan 02 och 08 kommer i genomsnitt fyra patienter per dygn till akutmottagningen.
Ett förslag som man också tittat på är att bemanna akutjouren med 12-timmarspass. Men de fyra läkare som är anställda vid akutjouren i dag har tillfrågats och meddelat, enligt utredningen, att de inte kommer att fortsätta tjänstgöring vid akutjouren om de ska jobba 12-timmarspass.
På tisdag samlas regionstyrelsen för sammanträde. Då föreslås utredningen godkännas och regiondirektörens uppdrag vara avslutat. Men politikerna har inga planer på att gå vidare med förslagen.
– För oss i styrande koalitionen är det extremt viktigt att vi fortsatt har en dygnet runt-öppen akutmottagning på Kullbergska. För oss är det inte ett alternativ att stänga den under delar av dygnet. För att få kalla sig akutsjukhus måste man ha en dygnet runt-öppen akutmottagning annars är man ett närsjukhus eller något liknande, säger Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.
Istället väntas politikerna ställa sig bakom förslaget att skicka in en ny ansökan om dispens, för att läkarna på akutjouren ska få jobba 24-timmarspass.
– När vi fick avslag förra gången hänvisade man till ett par punkter som de inte tyckte att vi hade utrett ordentligt. Nu har vi utrett de andra alternativen som skulle kunna finnas och med hänvisning till att det inte är aktuellt och inte skulle fungera på det här sjukhuset så anser vi att vi har belägg för att göra en ny dispensansökan.
– Fackförbundet är också med på att det är den bästa lösningen att fortsätta som tidigare.
Enligt Christoffer Öqvist finns det ingen konflikt mellan hälso- och sjukvårdsdirektören och politikerna, trots att de tycker olika.
– Han gör sin bedömning och vi gör vår politiska bedömning och vi företräder i första hand medborgarna.