Årets byggkvinna delas ut varje år av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. 18-åringarna på KTC:s bygg- och anläggningslinje nominerades av sin lärare Daniel Geiborg. Han berättar att han ville uppmärksamma deras positiva attityd och arbetsmoral.
– Jag tycker att de alla har gjort ett sånt bra jobb. De har gjort allt i sin makt för att göra bra ifrån sig på skolan och på arbetsplatsen. Så det var en gest för att visa uppskattning för vad de gör och det är jätteroligt att det blir uppmärksammat. Det saknas ju tjejer i branschen och de här är ju framtiden, säger han.
Agnes Bojesen tycker att det är extra roligt att de får representera Sörmland i tävlingen.
– Det är också kul att vi är nominerade som grupp, säger hon.
Tuva Löwencrona, som ska bli anläggare, berättar att hon innan gymnasiet inte hade någon plan på att gå en bygglinje.
– Sen var jag på öppet hus i nian och de sista fem minuterna innan de stängde sa jag till mamma "ska vi gå och kolla på bygg?". Efteråt sa mamma att det var den enda gången jag såg glad ut under den dagen. Det känns väldigt skönt att få göra något praktiskt, säger hon.
– Jag har alltid velat bli anläggare, eller spadgubbe, som jag brukar säga. Man gräver mycket, lägger rör och väg och sånt, förklarar Agnes Bojesen.
Tjejerna är alla snabba med att rekommendera sin skola, som de tycker har gett dem bra förutsättningar inför arbetslivet. Även läraren Daniel Geiborg hyllas.
– Danne är jättebra, han har hjälpt oss mycket med att få bra praktikplatser, säger Tuva Führ.
– Han är så mån om att alla ska må bra, det kan vara lite läskigt att komma ut på praktik annars, säger Tuva Löwencrona.
– Ja, det är mest gubbar på arbetsplatserna så det är inte alltid så lätt, men det har gått väldigt bra, lägger Tuva Führ till.
Tycker ni att det behövs fler kvinnliga byggarbetare?
– Jag tror att det skulle bli tryggare stämning med mer kvinnor på byggena. Gubbarna kanske tänker till lite extra då, säger Agnes Bojesen.
– Ja, det är klart att många har rätt grov humor fortfarande, men den skärps nog till lite när det kommer en tjej. Jag tror inte att det blir så bra när arbetsplatser har bara tjejer eller bara killar, det är blandningen som är bra. Men jag tror inte att det kommer att bli 50/50, säger Tuva Löwencrona.
De har alla hört snacket om att män hör hemma på byggarbetsplatser för att de är starkare, men tycker att det är ett argument som inte längre håller.
– Vi har ju inte samma grundstyrka som en stor man, men det behövs inte heller för det finns så många verktyg och hjälpmedel nu. På min praktikplats får man inte bära mer än 15 kilo, sen måste man använda maskinen, säger Agnes Bojesen.
Vad är det jobbigaste med att vara ensam tjej på en byggarbetsplats?
– Kanske att gubbarna fiser så mycket, haha! Sen är det kläderna, det finns inte mycket damkläder så man får beställa det. Då tar det extra tid och man känner sig omständlig, säger Agnes Bojesen.
Men hon tycker samtidigt att hennes manliga kollegor har ansträngt sig för att vara inkluderande.
– På ställen där det inte har funnits någon toalett har de kört några mil för att vi ska kunna gå på toa. Så de tänker på oss på ett bra sätt, de känner nog ett ansvar. Sen har ingen sagt "det här orkar nog inte du", eller nåt sånt. De vill att man ska vara en del av gänget.