Enligt Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen används redan fjärrtillsyn på flera håll i landet med goda resultat. Nu är turen kommen att testa det i Katrineholm.
– Man gör det här för att människor ska känna sig mer självständiga och inte behöva ha personer som kommer två-tre gånger varje natt och öppnar dörren. Det är ju lätt att vakna då, säger Susanna Kullman.
Fem personer ingår i projektet. Dessa kommer att få en kamera monterad i sitt sovrum.
– En del personer har ju natthjälp, men i det här fallet handlar det bara om personer med tillsyn. Utifrån en lista har man tillfrågat personer om de kan tänka sig att prova det här och mottagandet har varit positivt.
Det är personalen i nattpatrullen som utövar tillsynen digitalt, via sina mobiltelefoner.
– Man har inte tillsyn hela tiden utan man gör en överenskommelse med den enskilda personen vilka exakta tider som vi ska titta till dem.
Om man ser att något är tokigt åker hemtjänsten hem till personen direkt. Många av dem har också trygghetslarm på sig, så att de kan kalla på hjälp vid behov.
Efter sex till åtta veckor gör kommunen en utvärdering.
– Det är väldigt positivt för den enskilde, skulle jag säga. Men det innebär ju också en insats för miljön, när vi inte behöver åka flera mil för en enkel tillsyn.
Om försöket faller väl ut kan det bli aktuellt att låta fler testa fjärrstyrd hemtjänst nattetid.
– Vi tänker och hoppas, att det ska slå väl ut, så att vi kan bredda det här införandet inom vår verksamhet.