Tilde, 21, kammade hem ärofyllt kockpris: "Svårt att ta in"

Kocken Tilde Schedin, 21, har utsetts till Årets stjärnskott inom kök.
Priset delades ut i måndags av vin-, mat- och resemagasinet Falstaff. 
– Jag blev väldigt glad och stolt. Det är svårt att ta in, säger hon. 

Tilde Schedin, från Katrineholm, fick utmärkelsen Årets stjärnskott inom kök på Falstaffgalan i Malmö.

Tilde Schedin, från Katrineholm, fick utmärkelsen Årets stjärnskott inom kök på Falstaffgalan i Malmö.

Foto: Privat

Katrineholm2025-04-04 18:03

Trots sin unga ålder har kocken Tilde Schedin, 21, från Katrineholm redan byggt upp ett omfattande cv. Hon har jobbat på Fotografiska i Stockholm, välrenommerade El Celler de Can Roca i Spanien och det senaste och ett halvt året på Hantverket på Östermalm i Stockholm.

På Falstaffgalan, som ägde rum i Malmö i måndags, utsågs hon till Årets stjärnskott i kategorin kök. Det är tidningen Falstaff från Tyskland, Österrike och Schweiz som gett henne den prestigefyllda utmärkelsen för att ha visat framfötterna rejält inom branschen. 

– Jag blev väldigt glad och stolt. Det är svårt att ta in att jag har vunnit. Jag har aldrig funderat på att kamma hem det här priset, så naturligtvis är jag tacksam. Samtidigt blir man aldrig fullärd, säger hon till Katrineholms-Kuriren. 

Vad är ditt framgångsrecept?

– Det är att jobba med andra som själv vill att man ska utvecklas. Efter studenten flyttade jag till Spanien och hade praktik på en restaurang utanför Barcelona i fyra månader, där jag fick jobba nära kökschefen, säger Tilde Schedin. 

undefined
"Med en medfödd förståelse för smaker behärskar hon sitt hantverk med precision och konstnärskap", skriver magasinet Falstaff.

I Katrineholm gick hon restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet och det är snart tre år sedan hon tog studenten. Efter praktiken i Spanien bar det av hem till Sverige igen, men den här gången till Stockholm. Där bor och jobbar hon fortfarande.

Vad hade du lagat till midsommar, om du inte fick bjuda på klassisk midsommarmat?

– Förmodligen någon fräsch fiskrätt med ramslök och fänkål. Sedan en härlig rabarberdessert, säger Tilde Schedin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!