Tidsresa till 60-talet när Skogsborgsskolan jubilerar

Inför 50-årsfirandet på Skogsborgsskolan pågår rena skaparverkstan. På öppet hus-dagen på fredag kan gästerna beundra allt från tittskåp till månlandskap med 60-talet som tema.

Katrineholm2015-11-05 05:00

Hösten 1965 blev Olof Palme Sveriges kommunikationsminister och fotografen Lennart Nilsson gav ut boken "Ett barn blir till". Lokalt i Katrineholm var det en stor händelse när fräscha Skogsborgsskolan slog upp portarna.

Den 6 november ska 50-årsjubileet firas med öppet hus. Det blir, precis som på Nyhemsskolan tidigare i år, en promenad i minnenas korridorer för generationer av tidigare elever som vill kika in på sin gamla skola.

Skoladministratören Veronica Andersson är en av dem som har hållit i trådarna, tillsammans med nyblivna pensionärerna Ingbritt Saxvold och Anette Landin som har hjälpt till att gräva fram foton och tidningsklipp från förr. Bland annat kan besökarna se gamla skolkataloger.

Eleverna har bidragit stort till firandet. Skolan passade på att göra ett 60-talstema som har genomsyrat flera ämnen på skolan. Bland annat har treorna fått intervjua människor om livet på 60-talet.

Tvåorna har fått lära sig om månlandningen, helt enligt läroplanen för andra klass, och skapat rymdraketer och egna månlandskap med flörtkulor, piprensare och små flaggor. Femmorna har bland annat jobbat med årtiondet i ämnet bild och fick på tisdagen göra tittskåp med bilder av grälligt färgglada rum i 60-talets hem. Eleverna tycks ha uppskattat temat.

– Vi har ritat bilder och kollat på tv-programmet "Historieätarna" om 60-talet, sa Filip Ivarsson som i tisdags var i full färd med att skapa ett tittskåps-badrum.

I ett annat klassrum jobbade Birgitta Moberg Magnell med sina tvåor, som med papper och limstift i högsta hugg tillverkade månraketer.

– Vi ska sätta på papper som ser ut som eld under raketerna, berättade Rayana Ismail.

Allt som har skapats och allt gammalt material som har tagits fram ska visas på öppet hus-dagen. Eleverna ska serveras 60-talstypisk lunch, slottsstek med en dallrande efterrätt, och det blir en gissningstävling där man får klura ut vilka i personalen som är på bilder tagna det aktuella decenniet. De lärare som har jobbat längst på skolan i dag började på 80-talet.

– Vi hoppas att det kommer gamla elever och tror att många barn har föräldrar som har gått själva på skolan, säger Veronica Andersson.

Personalen har grävt i sina, eller sina föräldrars, gömmor och kommer att vara 60-talsklädda under dagen.

– Det blir en dag som vi vill att eleverna ska komma ihåg, säger Veronica Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om