Hon tycker inte om ordet brukare. Patienter är det rätta ordet anser hon. Hon ser sig inte ha någon makt men hon vill säga sin mening, dock anonymt.
– De vet inte hur vi som är multisjuka har det. De vet inte hur fotfolket har det. Jag tycker att de ska vara med en hel dag, de där politikerna som bestämmer, de ska vara med, säger hon.
Hon har all förståelse för personalen. Hon ser deras slit.
– De var glada förut. Nu är de ledsna.
Vi kan kalla henne Aina. Hennes dagar börjar med försening.
– Jag är diabetiker. Jag måste ha min spruta. Jag förstår att situationen är stressig för dem. Men när de är sena blir hela min dag strulig.
Flera personer har hört av sig till Katrineholms-Kuriren efter artiklarna om situationen i hemtjänsten. Brukare och anhöriga vittnar om samma sak som anställda: försämringar i hemtjänsten, mycket stressad personal, och insatser som inte blir utförda. "Det kommer, om inget görs med arbetsmiljön, inte finnas någon som vill jobba i den kommunala hemtjänsten", skriver en person.
Tidningen Kommunalarbetaren har tagit upp hemtjänsten i Katrineholm i en artikel med rubriken "Vi ligger alltid steget efter". Aina har läst den.
– Det är precis som det står där, säger hon.
Även hon känner en tidspress. Hon upplever sin tillvaro som stressig.
– Det känns inte skönt. Vissa dagar är det kaos. När de inte kommer i tid, och när jag har larmat.
Aina uppskattar personalen och har förståelse för varför de inte kommer i tid.
– Det kan vara att den innan mig har behövt mer hjälp. Om jag behöver mer hjälp blir de försenade till den som är efter mig. Det blir en kedjereaktion som inte är som den ska vara. Det är en brukares vardag. Men jag är ju glad att de kommer. Förut vet du, fanns Gatstuberg, säger Aina och syftar på forna tiders ättestupa.
Hon talar också om mängden av olika personer som kommer för att ge henne de insatser hon är beviljad, och det stora antalet vikarier.
– Hur många har jag inte lärt upp, och fått förklara för.
Aina har haft hemtjänst i några år.
– Det var bra i början. Sen slog de sönder teamet som var här.
Att pengarna till hemtjänsten inte räcker till, vad tycker du om det?
– Jag tycker de skulle ha en egen budget, som räcker till. Vi blir ju fler och fler. Det är bra om man kan vara hemma så länge som möjligt. Förut låg de sex på en sal, på långvården.
När ordet rättigheter kommer på tal, säger Aina:
– Ja, vad har man för rättigheter? Det funkar inte. Det är inget klagande. Det är ett konstaterande att så är det.
Vad vill du säga till politikerna?
– De ska lyssna på fotfolket. De ska lyssna på dem som håller på med det.