Trots att Taxibolaget var drygt 400 000 kronor billigare än konkurrenten Cabonline, förlorade de kommunens upphandling om brukarresor. Uppdraget innebär att transportera cirka 75 resenärer till sin dagliga verksamhet.
– Om man inte motsvarar deras krav i upphandlingen får man poängavdrag. De hade skrivit krav som i princip är omöjliga att uppfylla för små bolag. De kräver bland annat en app för av- och påbokningar och en webbaserad lösning för ruttplanering och avvikelsehantering. Det är bara några få stora bolag som har det, säger Jonne Eriksson, vd för Taxibolaget.
Att bolaget beskrivit hur de i samarbete med ett lokalt webserviceföretag skulle tillhandahålla tekniken, räckte inte för att slippa avdrag. Inte heller beskrivningen av hur de ska kvalitetssäkra körningarna bedömdes tillräcklig.
Jonne Eriksson har kört taxi i 25 år och startade det nya bolaget tillsammans med Michael Törling 2018. Trots att de har anställda med lång erfarenhet fick de avdrag för att för att de inte har haft liknande uppdrag tidigare. Vd:n upplever att upphandlingen inte är anpassad till uppdraget.
– I min värld är inte det här så stort, det är inget större problem att administrera det hela. De har upphandlat som om det vore tusentals resenärer. Det blir svårt för småföretagare då, säger Jonne Eriksson.
Han är besviken över hur svårt det är för små lokala bolag att mäta sig med de rikstäckande. Ett avtal med kommunen hade inneburit mycket för företaget. Fler heltidsanställda och fler fordon skulle möjliggöra en större taxiverksamhet på kvällar och helger. Som skattebetalare är Jonne Eriksson också besviken på att kommunen betalar för tjänster som inte är absolut nödvändiga.
Det är vård- och omsorgsförvaltningen som har ställt kraven på tjänsten. Enhetschefen Veronica Andersson är ansvarig, men hon vill endast svara på frågor via mejl. När tidningen frågar varför krav på app och onlinebokning ställs, svarar hon att det inte var ett krav och hänvisar till ett stycke ur tilldelningsbeslutet.
Där beskrivs kravet som "bör", men om det inte uppfylls straffas företaget av poäng som i slutändan omvandlas ett högre jämförelsevärde. Taxibolagets tillkortakommanden har i slutändan "drabbats" av 750 000 kronor i tillägg för kriterier som inte uppfyllts.
På frågan om hur mycket det är värt med teknik som bara stora bolag kan tillhandahålla, svarar enhetschefen att kommunen har gjort en marknadsundersökning, på grund av den vikande konkurrensen. Undersökningen visade att det finns en ekonomisk puckel för aktörer att etablera sig på nya marknader.
– Det fanns större chans att fler skulle lämna anbud om man inte endast utvärderade lägsta pris. Vård- och omsorgsförvaltningen ville öppna för en större konkurrens genom att utvärdera kvalitet, skriver Veronica Andersson.
Kriterierna var inom områdena planering, avvikelser och erfarenhet, där det sistnämnda ändrades till kriterium från att tidigare ha varit ett krav.
– Lokala aktörer som kanske kan visa på äldre uppdrag där ruttplanering ingått, har ändå kunnat lämna anbud.
Avtalet sträcker sig över två år, från och med april 2021, med möjlighet till förlängning. Cabonline vann upphandlingen med ett anbud på knappt 3,4 miljoner kronor om året.
Är ni nöjda med Cabonline som nuvarande leverantör?
– I stort sett är vi nöjda, men vi arbetar ständigt med förbättringsåtgärder, skriver Veronica Andersson.