Hela denna vecka har en så kallad svinntävling pågått mellan skolorna i de båda kommunerna.
Resultatet har varit både bra och dåligt, men mest positivt, berättar Susanne Larsson, enhetschef för måltidsservice på service- och teknikförvaltningen i Katrineholm.
Under tisdagen upptäcktes ett oväntat stort svinn då elever på Nyhemsskolan plötsligt slängde en massa fisk.
Men några elever som verkligen tagit tävlingen på största allvar är de på Tallåsskolan som i ett projektarbete tagit fram en egen modell för att minska matsvinnet. De har helt enkelt börjat använda mindre tallrikar i skolbespisningen.
– Nu provar Tallåsskolan mindre tallrikar medan Södra skolan har större tallrikar, så får vi se skillnaden, säger Susanne Larsson.
Tävlingen utförs i samarbete med Sörmlands Vatten AB i samband med att de gröna påsarna för matavfall införs i Vingåker och Katrineholm för privathushåll.
– Eleverna får skrapa av tallriken i gröna påsar som vägs vid dagens slut. I början av veckan gav det jättestora resultat och särskilt Tallåsskolan har slängt väldigt lite mat. Sedan vad som ligger i tallriksstorleken eller i elevernas engagemang är svårt att se, säger Susanne Larsson.
Totalt kastas mat för nästan två miljoner kronor per år i Katrineholms skolor och Katrineholms kommun har ett åtagande att minska matsvinnet med 20 procent.
Susanne Larsson berättar att eleverna här redan nu kastar väldigt lite mat, jämfört med övriga Sverige.
Varför en tävling?
– Det är ett sätt att prata om matsvinn och få eleverna engagerade och tänka till. Skolorna tävlar mot varandra och många är laddade att vinna, säger Susanne Larsson.
Vinnaren får en festmåltid som planeras tillsammans med måltidsrådet på den bästa skolan.
Hur tycker du man bäst minskar matsvinnet?
– En viktig del är att få till bra måltidsmiljöer och att minska matköerna. Måste eleverna skynda sig i trånga matsalar så äter de inte upp. Vid långa köer tar man också mer mat än nödvändigt.
– Men det stora svinnet ligger hos våra mottagningskök på förskolorna, där det är svårt att veta hur många barn som ska äta. Lagar man mat på plats så går det lättare att beräkna och så kan man ta hand om resterna. Vår ambition är att öppna fler tillagningskök även i förskolorna, säger Susanne Larsson.